Oude chipfabriek Thermion wordt zorgcentrum

Scholten Awater

Het complex van voormalig chipbakker Thermion in Lent (vlakbij Nijmegen) krijgt een functie als zorgcentrum en bedrijfsverzamelgebouw. De gemeente Nijmegen wil de oude chipfabriek behouden als industrieel erfgoed. In de jaren vijftig van de vorige eeuw werden in het pand halfgeleiders voor Philips geproduceerd. Later is in het gebouw onder andere het hoofdkantoor van hardwaredienstverlener Scholter Awater gevestigd.

De gemeente Nijmegen kocht het Thermion-complex in 2005 aan. Lange tijd was het onduidelijk wat de bestemming zou worden. Een voorlichter vertelt dat het complex verbouwd zal worden tot een plek waar ruimte is voor kantoren, kleinschalige horeca, dienstverlenende bedrijven, zoals een fysiotherapiepraktijk, een tandarts en het gezondheidszorgcentrum Lent. Ook wordt het wooninformatiecentrum voor de nieuwe wijk Nijmegen Noord (in de volksmond: de Waalsprong) er gehuisvest.

Het Thermion-pand ligt aan de Prins Mauritssingel (de vroegere N325) tussen Nijmegen en Arnhem. In 1937 startte er de Thermion-Radiolampenfabriek N.V. voor de productie van radiobuizen, gloeilampen, radars en onderdelen van auto's, gevechtsvliegtuigen en wasmachines. Het betrof een toen moderne combinatie van kantoor met fabriek.

NXP

In 1957 werd Thermion verkocht aan Philips. Er werden inmiddels ook halfgeleiders en germaniumstaven geproduceerd. In 1984 hevelde Philips de productie over naar een fabriek in Nijmegen (tegenwoordig NXP). Die fabriek ligt aan de oever van de Waal waar ook het Nijmeegse stadscentrum is. Lent ligt aan de andere kant van de rivier.

Na het vertrek van Thermion is de locatie in Lent ingericht als bedrijfsverzamelgebouw. Hardwaredienstverlener Scholten Awater trok er in de jaren negentig in, net als zusterbedrijf Alpha International.

De gemeente Nijmegen kocht het complex in 2005 om er een industrieel monument van te maken. Nadat de nieuwe bestemming bekend werd, zijn de huidige bedrijven eruit getrokken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Hm, ik zou het toch niet echt een chipfabriek noemen. Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Thermion. Er werden idd wel ooit eens halfgeleiders gemaakt, maar het gebouw is toch vooral bekend als lampenfabriek. Goed, een voorloper-van-de-chip-fabriek dan.

De NXP fabriek ligt niet aan de Waal, die ligt bij het Maas-Waalkanaal.

@Oh, volgens mij probeerden ze alleen maar duidelijk te maken dat 'de chip' aan de zuidkant van de Waal ligt en dat Lent aan de noordkant ligt. Maar je hebt gelijk dat het nu lijkt alsof NXP aan de Waal ligt terwijl dat toch nog een aardig eindje lopen is.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-02-21T16:10:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.