Computable Awards 2011

Jury beoordeelt MVO-bedrijven

Award

Accenture, EvoSwitch, IT Staffing, Logica en Specialisterren zijn genomineerd voor de Computable Award voor Meest Maatschappelijk Verantwoorde ICT-Onderneming van het Jaar 2011. In dit artikel staan de rapportages waarmee de jury de nominaties heeft onderbouwd. De winnaar van de ict-prijs wordt bepaald aan de hand van het aantal stemmen van lezers en de ranking van de vakjury. Computable-lezers kunnen vanaf maandag 23 mei tot vrijdag 16 september 2011 hun stem uitbrengen.

Computable reikt op woensdag 5 oktober 2011 voor het zesde jaar op rij de Computable Awards uit. De prijzen worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. Per categorie zijn vijf bedrijven, projecten of personen genomineerd door een vijfkoppige jury. In de categorie Meest Maatschappelijk Verantwoorde ICT-Onderneming van het Jaar 2011 zijn dat:

Accenture

Accenture loopt reeds jarenlang voorop op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid. Zo worden medewerkers aangemoedigd deel te nemen aan diverse MVO- en duurzaamheidsprojecten, en daarmee een bijdrage te leveren aan een betere wereld. Maar ook in de core-business van Accenture heeft MVO inmiddels een plaats gekregen. Via ‘Development Partnerships' levert het consultingdiensten aan internationale ontwikkelingsorganisaties. Zo ontwikkelt het voor Plan Nederland belangeloos een businessmodel voor het opleiden van kansarme jongen in grote steden. Het model kan Plan in verschillende ontwikkelingslanden implementeren. Daarnaast betrekt Accenture bèta-studenten bij de samenwerking met Plan Nederland door ze actief te laten meedenken over (mobiele/ict-) oplossingen voor het registratieprobleem van kinderen in Zambia. De jury is van mening dat juist door de integratie van MVO in de core business van Accenture, deze organisatie een voorbeeld voor de sector is.

EvoSwitch

EvoSwitch is een datacenter in Haarlem, dat zich vanaf de oprichting in 2006 heeft toegelegd op duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door de toepassing van nieuwe technologie voor koeling en energiebesparing is het bedrijf erin geslaagd de power usage effectiveness (pue) terug te brengen naar 1,4, waardoor het een van de energiezuinigste en milieuvriendelijkste datacenters van Nederland is. Het nieuwste deel van het datacenter, Hall 5, is zelfs 80 procent energiezuiniger dan traditionele datacenters. Daarnaast heeft het bedrijf de MeerJarenAfspraak energie-efficiëntie van Economische Zaken en ICT-Office ondertekend, die ernaar streeft het energieverbruik met 30 procent te reduceren. EvoSwitch verwacht een verdere, forse toename van het energieverbruik door ict en voelt zich daardoor verplicht om te blijven investeren in duurzaamheid. Daarnaast zal het zijn concept door duurzame datacenters naar het buitenland exporteren. De jury is van mening dat dit bedrijf in het datacentersegment uitblinkt in de focus op het energieaspect van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Jeroen Aris

Jurylid Jeroen Aris, manager global technology Heineken

IT-Staffing

IT-Staffing ontwikkelt duurzame projecten in Nederland, die erop gericht zijn de leefbaarheid te bevorderen en het milieu te sparen. Enkele voorbeelden hiervan zijn afvalscheiding, het promoten van hybride lease-auto's, spaarlampen, VoIP, etc. Daarnaast is de IT-Staffing Groep in 2005 een samenwerking gestart met Viafrica. Stichting Viafrica ondersteunt onderwijsorganisaties in Afrika bij het gebruik en beheer van ict via het programma CLASSworks. Dit staat voor computer learning and sustainable support works. Het programma begeleidt scholen bij alle essentiële onderdelen van het beheer en gebruik van een computerlokaal. Samen met IT-Staffing stuurt Viafrica Nederlandse ict'ers naar Afrika die de lokale vestigingen van de stichting kunnen helpen. De IT-Staffing Groep ontplooit meerdere projecten op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. De samenwerking met ontwikkelingslanden voor het ondersteunen van onderwijs en het bevorderen van een leefbaar milieu zijn een uitstekende voorbeelden van maatschappelijk verantwoord ict-ondernemen.

Bernard Vuijk

Jurylid Bernard Vuijk, managing partner bij Passionned

Logica

Ict-dienstverlener Logica Nederland heeft het zogeheten ISO 14001-certificaat ontvangen. Het certificaat wordt verleend aan organisaties die in staat zijn de milieurisico's te beheersen, waar mogelijk te verminderen en te integreren in hun eigen bedrijfsvoering. Ook voor zijn klanten is Logica maatschappelijk verantwoord actief. Zo helpt het bedrijf de gemeente Londen de uitstoot van schadelijke gassen te beperken. Andere voorbeelden waarmee Logica bezig is, zijn slimme energienetwerken en elektrische laadpalen. Het kwam bovendien onlangs als een van best presterende Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen uit de bus op gebied van milieu-inspanningen. ‘Practice what you preach' is van toepassing op Logica. Het bedrijf gaat bovendien veel verder dan de obligate groene leaseprogramma's: het is commercieel succesvol in maatschappelijk/milieugerelateerde projecten voor zijn klanten.

Specialisterren

Specialisterren levert it-diensten, vooral op het gebied van (online) softwaretesten. Bij het bedrijf werken mensen met een vorm van autisme. Het is belangrijk dat deze, vaak hoogopgeleide, mensen aan de slag kunnen binnen de ict-branche. Er is nu een uitstroom van ict-professionals en er zal waarschijnlijk een krapte op de markt ontstaan. Specialisterren laat zien dat het mogelijk is om mensen met veel capaciteiten succesvol aan de slag te helpen in de ict en uit een uitkering te halen. Het bedrijf biedt werk aan bijna twintig testers met autisme. Nieuwe medewerkers worden in drie maanden opgeleid, waarna ze in dienst komen bij Specialisterren. De jury is van mening dat het bedrijf aantoont dat maatschappelijk relevant en verantwoord ondernemen prima kan samengaan met een gezonde bedrijfsvoering. De combinatie van maatschappelijk belang, de persoonlijke belangen van de medewerkers, voorzien in een marktbehoefte en een gezonde bedrijfsvoering spreken zeer aan.

Fred Bons

Jurylid Fred Bons, deliverydirecteur bij Ordina

Stem!

Breng nu je stem uit op de genomineerden voor een Computable Award.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-05-20T15:40:00.000Z Redactie Computable


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.