Atos opent technologiecentrum Spelen 2012

Atos heeft het technologiecentrum voor de Olympische Spelen in Londen 2012 geopend. Het zogeheten Technology Operations Centre is een hoofdkantoor met op iedere sportlocatie waar Olympische en paralympische wedstrijden plaatsvinden, een kleine dependance. Tijdens het sportevenement beheren 450 technici de ict-systemen. Dat wil zeggen: 180 servers, 1160 pc's en laptops, 190 netwerk- en beveiligingsapparaten en ruim vierhonderd printers. Of er ook Nederlandse medewerkers van Atos naar Londen gaan, is nog onbekend.

In het technologiecentrum komen Atos-medewerkers van over de hele wereld samenwerken. Atos-woordvoerder Erica Prins: 'Hieronder is een aantal Nederlanders, echter op dit moment is lastig te zeggen hoeveel dat er zijn. Daarnaast is het zo dat richting de Olympische Spelen het Atos team steeds groter wordt. Er is bijvoorbeeld een Nederlandse medewerker die al een aantal jaren onderdeel is van het internationale team en daarom altijd met zijn hele gezin tijdelijk naar de plek van de Olympische Spelen verhuisd. Maar of en hoeveel Nederlandse Atos-medewerkers er dit jaar naar de Spelen mogen, verschilt elke Spelen weer.'

Atos is sinds 2004 partner van de Olympische Spelen voor de ict en mag dat volgens de overeenkomst na Londen ook in 2014 in Sochi en in 2016 in Rio de Janeiro blijven doen. Inmiddels werkt het sinds enkele jaren met het commentator information system (CIS), dat een informatievoorziening is voor de tienduizenden journalisten die verslag doen van het grootste sportevenement ter wereld. De sportuitslagen worden hiermee razendsnel verspreidt via een op Java gebaseerde applicatie. Prins: 'Dit jaar is het voor het eerst mogelijk om alle sporten via het CIS te volgen. Journalisten en commentators kunnen hierin alle gegevens over sporters vinden, zoals resultaten van vorige Olympische Spelen en andere wedstrijden, persoonlijke records, persoonlijke gegevens en leuke weetjes zoals bijvoorbeeld bijnamen.'

Acer, BT, Cisco en Samsung

Het CIS is ook te bereiken via speciale pc's met aanraakschermen. Prins: 'Op alle uitzendlocaties plaatsen we zulke pc's, zodat uitslagen onmiddellijk zichtbaar zijn. Thuis kunnen journalisten over de hele wereld real-time de informatie uit het systeem doorkrijgen op het internet.' Atos verwacht hierdoor aanzienlijk meer uitslagen te verwerken dan in Beijing.

De ict-dienstverlener heeft voor computerapparatuur, infrastructuur en communicatie technologiepartners: Acer levert computerapparatuur, Airwave levert beveiligde mobiele radiodiensten, BT doet de communicatiedienstverlening, Cisco ondersteunt de netwerkinfrastructuur, Omega zorgt voor een correcte tijdwaarneming, Panasonic is betrokken bij de audiovisuele apparatuur en Samsung regelt de draadloze communicatie.

Security

Atos zorgt zelf voor de beveiliging tegen bedreigingen van buitenaf. Virussen en hackers worden tegengegaan op verschillende wijzen. Zo wordt het netwerk van de Spelen van het internet gescheiden en bestaat het uit meerdere beveiligingsdomeinen. Er worden intrusion detection systems geplaatst en er is een plan gemaakt voor het configuratiebeheer van antivirussoftware en poortbeveiliging. Voorafgaand aan het sportevenement worden er tests gedaan en gedurende de Spelen is er een in beveiliging gespecialiseerd ict-team aanwezig om dag en nacht te assisteren bij problemen.

De ict-dienstverlener heeft plannen om sociale media bij de Spelen te betrekken. Prins: 'We zijn nu de plannen aan het opstellen. We zijn sponsor van topzeilster Marit Bouwmeester, die waarschijnlijk videoblogs gaat maken. En we hopen haar ook in te kunnen zetten voor sociale media.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-10-10T16:54:00.000Z Laura Kempenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.