Spooknota over open source duikt op

Sinds kort is er een nieuwe spooknota in omloop met de naam 'Open Source' van het gelijknamige softwarebedrijf uit Apeldoorn. Ondernemers ontvangen een 'factuur' voor het softwarepakket World pro web 2012. Wie goed oplet en de kleine lettertjes leest, ziet dat het niet om een factuur gaat, maar een aanbieding betreft. Er is dus geen enkele betalingsverplichting! Sterker nog, het telefoonnummer van het bedrijf is niet in gebruik en de opgegeven website www.open-source.nu werkt niet.

Volgens de website Fraudehelpdesk.nl staat het pand van Open Source aan de Kanaalstraat 17 in Apeldoorn te huur. De voorlichtings- en hulpsite, onderdeel van Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland, heeft daarover contact gehad met de Kamer van Koophandel. Die heeft het adres wat bij de Kvk-registratie (nr.55651704) hoort veranderd naar het privéadres van de eigenaar Dave Jan Foget. Die reageert vooralsnog niet op telefoontjes.

Opvallend is dat het logo op de aanbiedingsbrief hetzelfde logo is als van de voorlichtingssite Opensource.nl. Op de homepage staat dan ook in koeienletters een waarschuwing over de nota die Open Source uit Apeldoorn heeft verstuurd. Betaal deze niet, is de belangrijkste boodschap.

Aangifte

Een woordvoerster van de Fraudehelpdesk vraagt ondernemers die een brief hebben ontvangen, dit te melden bij info@fraudehelpdesk.nl. 'We hebben er inmiddels aardig wat'. De Fraudehelpdesk bundelt de klachten en geeft ze dan door aan de politie. Ondernemers kunnen ook zelf aangifte doen. Wel stelt zij vast dat de politie in de praktijk weinig doet aan de bestrijding van spookfacturen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-25T16:06:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.