Hoepman gaat PI.lab bekend maken

Jaap-Henk Hoepman is benoemd tot de nieuwe wetenschappelijk directeur van het Privacy & Identity Lab (PI.lab) van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij volgt prof. Ronald Leenes op die het lab sinds de oprichting in 2011 leidde. Hoepman richt zich in eerste instantie op het vergroten van de naamsbekendheid van de organisatie. Ook wil hij meer internationale samenwerkingen aangaan voor onderzoek naar digitale toepassingen van privacy- en identiteitsbeheer.

Dr. Jaap-Henk Hoepman

Dr. Jaap-Henk Hoepman is universitair hoofddocent computersecurity, privacy en identitymanagement aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Volgens de ingezette koers wordt het onderzoek naar privacy en identiteitsmanagement binnen digitale omgevingen verder uitgebreid. Er zijn verschillende projectvoorstellen ingediend voor de NWO/STW Cybersecurity call, een publiek-privaat consortium voor onderzoek naar internetveiligheid.

Op internationaal niveau wordt gekeken naar de opzet van consortia voor projecten binnen het onderzoeksprogramma Horizon 2020 van de Europese Commissie. Ook gaat de aandacht uit naar het door het ministerie van Economische Zaken gefinancierde Privacy Actieplan. Dat is gericht op de Nederlandse dienstensector. Het moet bijdragen aan privacyvriendelijke innovaties in de digitale dienstverlening. Een voorbeeld is de toepassing van anonieme leeftijdsverificatie bij webshops. Op 4 februari 2014 vindt een eerste consultatiebijeenkomst plaats met afgevaardigden uit het bedrijfsleven.

'Zichtbaar maken'

Hoepman: 'De afgelopen twee jaar heeft het PI.lab al het nodige bereikt, op wetenschappelijk gebied, maar ook als het gaat om het adviseren van overheid en bedrijfsleven over privacy- en identiteitsmanagement. Voor de buitenwereld is dit niet altijd even zichtbaar geweest. We zijn daar in mijn ogen wat te bescheiden in gebleven. Het verbeteren van de communicatie naar onze directe stakeholders en de Nederlandse samenleving is één van de eerste zaken die ik op zal pakken.'

PI.lab

Het PI.lab is eind 2011 opgericht als samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit Nijmegen, Universiteit van Tilburg (TILT), TNO en SIDN. Er vindt onderzoek plaats naar privacy- en identiteitsbeheer binnen digitale omgevingen. De invalshoeken zijn technisch, juridisch, sociaalwetenschappelijk en toegepast. De organisatie werkte ander andere mee aan de ontwikkeling van elektronische identificatie voor overheden en slimme energiemeters voor elektriciteitsnetwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-01-07T15:27:00.000Z Pim van der Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.