Accenture en Philips helpen ALS-patiënt

Proof of concept ALS

Philips en Accenture hebben proof of concept-software ontwikkeld die patiënten met ALS (Amyotrofische Lateraal Sclerose of Lou Gehrig’s disease) en andere neurodegeneratieve aandoeningen meer onafhankelijkheid zou kunnen bieden. Met het concept verbetert de kwaliteit van leven van ALS-patiënten in de laatste fase van hun leven. De applicatie is in Nederland bedacht en tot standgekomen en gaat wereldwijd worden ingezet. De proof of concept is een experimentele demonstratie om de mogelijkheden te laten zien van digitale technologie in de zorg en is commercieel niet beschikbaar.

Naar schatting leven momenteel wereldwijd zo’n vierhonderdduizend mensen met ALS, waarvan ongeveer vijftienhonderd in Nederland. ALS is een zeer ernstige aandoening van het zenuwstelsel, waardoor de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. De gemiddelde levensverwachting van een ALS-patiënt is slechts drie tot vijf jaar. De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Patiënten kunnen in een later stadium van de ziekte volledig verlamd raken, terwijl ze wel hun volledige hersenfunctie behouden.

‘Het idee kwam in Nederland tot stand nadat onze collega Garmt van Soest de diagnose ALS kreeg’, zegt een woordvoerder van Accenture Nederland. ‘Personeelsleden wilden met behulp van onze kennis en kunde op gebied van innovatieve technologie iets voor hem doen als steunbetuiging. Na een eerdere verkennende samenwerking op het gebied van een proof of concept-app voor Google Glass met Intellivue hebben we Philips benaderd met een voorstel om samen te kijken naar mogelijkheden om de kwaliteit van leven van patiënten met ALS te verbeteren. Binnen de samenwerking hebben wij ons vooral gericht op wearable devices, Android, softwareontwikkeling en UI en UX Design.’

Wearable- en sensoroplossingen

Dit concept onderstreept hoe snel mensen, apparatuur, data en technologie buiten de muren van het ziekenhuis kunnen samenkomen’, zegt Jeroen Tas, ceo van Healthcare Informatics Solutions and Service bij Philips. ‘Dit kan er aan bijdragen dat de kwaliteit van leven voor patiënten, ongeacht het stadium van hun ziekte, in potentie geholpen wordt te verbeteren. Philips werkt nauw samen met technologiepartners zoals Accenture om nieuwe wearable- en sensoroplossingen te ontwikkelen die het leven van mensen kunnen veranderen en een gezondere toekomst kunnen creëren.’

Wanneer een wearable display en de Emotiv Insight Brainware die EEG-hersengolven registreert, zijn verbonden met een tablet, zijn ALS-patiënten in staat om met hersencommando’s Philips-producten te besturen. Die producten betreffen de Philips SmartTV (met TP Vision), Philips slimme HUE-verlichting en de Philips Lifeline medische alarmeringsdienst. Via de tablet kunnen de producten ook worden bestuurd door oog- en stemcommando’s te gebruiken. Op die manier zouden patiënten voorgeconfigureerde boodschappen kunnen communiceren, om medische assistentie kunnen vragen en een televisie of verlichting kunnen bedienen. Accenture en Philips hebben de software ontwikkeld die zorgt voor de integratie en interactie tussen deze verschillende technologieën.

Navigeren door applicatiemenu

De proof of concept-applicatie laat zien hoe bestaande technologie kan worden toegepast ten behoeve van de levenskwaliteit van ALS-patiënten. Wanneer patiënten de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze de Philips-producten in hun thuisomgeving met behulp van hun hersenen toch effectief bedienen. Met de Emotiv-technologie kunnen sensoren in de headset elektrische hersensignalen opvangen en de gedachten, gevoelens en gezichtsuitdrukkingen van gebruikers identificeren. De draagbare display zorgt voor visuele feedback aan de gebruiker die de patiënt in staat stelt door het applicatiemenu te navigeren.

De Accenture Technology Labs in San Jose, Californië, ontwikkelde in samenwerking met het Philips Digital Accelerator Lab in Nederland de software die de verbinding maakt en communiceert met de Emotiv Insight Brainware en de wearable display. Fjord, een design adviesbureau dat Accenture een jaar geleden overnam, ontwierp de gebruikersinterface van de display.

Leven helpen verbeteren

Deze proof of concept maakt de potentie van draagbare technologie op een krachtige, nieuwe manier duidelijk’, zegt Paul Daugherty, chief technology officer bij Accenture. ‘Met behulp van digitale innovatie kunnen mensen met ernstige ziekten en mobiliteitsbeperkingen een stukje controle op hun leven terug pakken. Door samenwerkingen zoals deze willen we het leven van mensen met gezondheidsproblemen helpen verbeteren.’

‘Het is onze missie om de kwaliteit van zorg en leven van mensen met ALS te vergroten’, zegt Ineke Zaal, woordvoerder van Stichting ALS Nederland. ‘We zijn zeer enthousiast over de potentie van dit concept omdat het mensen met ALS meer onafhankelijkheid kan bieden en daarbij de kwaliteit van het leven vergroten. Zeker nu er nog intensief gewerkt wordt aan een effectieve behandeling.’

Meer ALS-initiatieven

Accenture is overigens op meerdere terreinen actief waar het op ALS aankomt. Zo organiseert het bedrijf een investeerdersbijeenkomst en is het verantwoordelijk voor de ontwikkeling van een database om het DNA van ALS-patiënten te indexeren. Via de Amsterdam City Swim biedt Accenture medewerkers de mogelijkheid om Garmt van Soest te helpen in de strijd tegen ALS. Via een pagina op het crowdfundingplatform 1%Club proberen zij geld op te halen en op die manier een kaart te bemachtigen om te kunnen meezwemmen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ok, het is een beetje "preken voor eigen parochie" maar dit soort toepassingen van ICT spreken mij een stuk meer aan dan de kantoorautomatisering.

Dit soort succesprojecten blijven helaas te vaak onderbelicht wanneer reclame gemaakt wordt voor het ons vakgebied.

Uit eigen omgeving ken ik de frustratie van een ALS patiënt wanneer het spreken onmogelijk wordt. Geeft deze proof of concept daar ook een oplossing voor?

@paVaKe++ ! (like button en zo)

Voel me hier soms zo eenzaam tussen al die hippe kantoorjongens.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-05T06:00:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.