EIT ICT Labs zoekt startups voor wedstrijd

Start-ups

Het Europese ict-innovatieplatform EIT ICT Labs zoekt naar snelgroeiende Europese start-ups in de digitale technologie die willen meedoen aan de editie 2015 van de Idea Challenge-contest. Het indienen van voorstellen is mogelijk tot 6 juli. Winnende start-ups kunnen veertigduizend euro winnen en gebruikmaken van de zogeheten Business Development Accelerator van EIT ICT Labs om hun activiteiten uit te rollen in Europa.

De spelregels voor de EIT ICT Labs Idea Challenge 2015 zijn: niet langer dan vijf jaar bestaan als start-up; niet reeds meer dan één miljoen euro aan extern kapitaal hebben ontvangen én gevestigd zijn in de Europese Unie. Bovendien moeten start-ups voldoen aan één van de volgende criteria: het bedrijf moet al bestaande klanten hebben en/of een publieke bèta hebben ontwikkeld, inkomsten hebben van minimaal twaalfduizend euro of een startkapitaal hebben ontvangen van minimaal honderdduizend euro.

Acht topics

Start-ups kunnen hun voorstel indienen in een van de acht topics waar EIT Labs zich op richt. Het gaat om de categorieën: Health and Wellbeing, Smart Spaces, Cyber-Physical Systems, Future Cloud, Cyber Security & Privacy, Internet of Things, Urban Life & Mobility en Smart Energy Systems. Per categorie worden tien finalisten geselecteerd die in de herfst voor een jury hun bedrijfsplan moeten pitchen.

Per topic is er prijzengeld: veertigduizend euro voor de winnaar, 25.000 euro voor de tweede prijs en vijftienduizend euro voor de derde prijs winnaar. In totaal bestaat de prijzenpot uit 640.000 euro, gekoppeld aan deelname in het Business Acceleration Programma van EIT ICT Labs. Daarin kunnen de winnaars zich laten bijstaan door een team van 'business developers' die gevestigd zijn in negen Europese landen en in Silicon Valley.

Focus van EIT ICT Labs

In 2014 lag de focus van de EIT ICT Labs Idea Challenge op de jongste categorie start-ups; in 2015 is het vizier gericht op startende bedrijven die al een stap verder zijn en al een groeispurt hebben doorgemaakt. Willem Jonker, algemeen directeur van EIT ICT Labs, stelt dat 'een van onze sterke kanten ligt in de samenstelling van ons pan-Europese ecosysteem. Wij ondersteunen snelgroeiende start-ups die al redelijk aan de weg timmeren in hun eigen land en die nu zover zijn om hun zaken uit te breiden naar Europa en erbuiten.'

EIT ICT Labs is een organisatie die onder de vlag valt van het European Institute of Innovation & Technology. Het in 2010 opgericht instituut wordt ondersteund door een consortium van bedrijven, onderzoekscentra en universiteiten uit diverse EU-landen. EIT ICT Labs investeert en ondersteunt veelbelovende jonge ict-bedrijven in Europa met behulp van een aantal subsidieregelingen. In 2014 werden bijvoorbeeld 24 start-ups opgenomen in het accelerator-programma dat zich richt op verdere internationalisering van bedrijven binnen Europa. Daarnaast beschikt EIT ICT Labs over een netwerk van zo'n 120 partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-05-07T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.