Nederlandse ICT-bestedingen blijven groeien

Stijging

Er wordt dit jaar ten opzichte van 2014 meer uitgegeven binnen de ict-markt. De hard- en softwaresector maken een grotere groei door dan vorig jaar. Daarnaast blijft de toenemende verschuiving naar de cloud een positief effect hebben op aanbestedingen aan software en storage. Dat blijkt uit de negentiende editie van de ICT-Marktmonitor van brancheorganisatie Nederland ICT.

De branchevereniging Nederland ICT maakt elk jaar de Nederlandse ict-bestedingen inzichtelijk met de ICT-Marktmonitor. Deze editie toont de gerealiseerde en verwachte bestedingen binnen de segmenten software, hardware en dienstverlening.

Volgens de branchevereniging heeft de verschuiving naar cloud-based-oplossingen een sterk effect op de groeicijfers. Bestedingen aan hosted- en privateclouddiensten blijven fors stijgen, hoewel de on-premises uitgaven in absolute zin nog steeds hoger zijn. Voor zowel de publieke als private cloud worden groeicijfers tot ruim 30 procent verwacht, wat een sterk effect heeft op de bestedingen aan met name software en storage.

Software

Nederland ICT benoemt de softwaresector de meest opvallende stijger. In 2014 groeide de softwaresector met 5,3 procent. Voor 2015 wordt een groei van maar liefst 8,3 procent verwacht. Dit komt neer op bijna 6,9 miljard euro aan software-uitgaven. De sterkste groei zit bij de virtualisatiesoftware (13,8 procent). Hierbij bestaat het grootste gedeelte uit on-premises oplossingen (+15 procent). Ook de cloud-oplossingen stijgen naar verwachting met 5 procent. De tweede grootste stijger binnen de softwaresector is it-security (13,4 procent) Hier wordt een daling van 9,1 procent voor de on-premises bestedingen verwacht, terwijl de cloudoplossingen groeien met 20 procent. Ook de hosted oplossingen stijgen met 22 procent.

Hardware

Een tweede sector waar de bestedingen naar verwachting meer zullen stijgen dan in 2014, is de hardwaresector. Hier nemen de uitgaven naar verwachting met 5 procent toe (tegenover 4,2 procent in 2014). Netwerkapparatuur, tablets en smartphones lijken hier de oorzaak van te zijn. Dit bevestigt het beeld van de groeiende internet/online-economie.

De snelst groeiende deelsector binnen de hardware is net als vorig jaar wearables. Hier wordt een groei verwacht van 80 procent. De markt voor wearables groeit daarmee minder hard dan in 2014. Voor de tablets  geldt hetzelfde: er wordt een groei van 12 procent verwacht, maar dit is sterk afgezwakt ten opzichte van vorig jaar (30 procent). Voor smartphones wordt een groei van 22 procent verwacht. De enige daling in de hardwaresector is, net als vorig jaar, bij de vestedingen voor laptops en tablets. Wel is deze daling minder heftig dan vorig jaar: 2,5 procent tegenover 5,1 procent in 2014.

Dienstverlening

It-dienstverlening is het enige segment waarbij Nederland ICT geen groeiende bestedingen verwacht. De bestedingen zullen naar verwachting dalen met 0,4 procent tot 5,8 miljard euro. Deze daling komt door de afnemende bestedingen aan sourcing en outsourcing (min 2 procent). De overige segmentenen laten wel een stijging zien. Technical maintenance & support en functional maintenance stijgen dit jaar met 3,5 procent en professional services & consulting zal naar verwachting met 1 procent stijgen.

De volledige ICT-Marktmonitor kun je hier bekijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-13T10:32:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.