Closing the Loop krijgt financiële injectie

De Nederlandse start-up Closing the Loop heeft 360.000 euro aan investeringen binnengekregen via investeerdersorganisatie Pymwymic. Voor de start-up, die mobiele telefoons in Azië en Afrika inzamelt en recyclet, is dit de eerste investering. Met de kapitaalinjectie kan het bedrijf, volgens oprichter Joost de Kluijver, zeker één of twee jaar vooruit.

Closing the Loop is eind 2011 opgericht. Het bedrijf koopt enerzijds afgedankte telefoons in Europa op en biedt deze in Afrika en Azië als tweedehands product aan. Anderzijds kopen ze kapotte mobiele telefoons in Afrika en Azië voor veertig à vijftig eurocent per stuk op en laten deze met winst recyclen bij Umicore in België. Inmiddels zijn er meer dan driehonderdduizend mobiele telefoons gerecycled. Closing the Loop werkt vanuit Amsterdam en heeft actieve partners, zoals Fairphone, in zes landen in Afrika en Azië.

Het bedrijf heeft nu 360.000 euro aan investeringen ontvangen in de vorm van zogenaamde converteerbare schuld.  Dit houdt in dat de investeerders hun investering later terugkrijgen in de vorm van aandelen in dezelfde waarde als hun kapitaalinjectie. De investeringsgroep die voor het geld heeft gezorgd, is Pymwymic (‘put your money where your meaning is-community’). Deze investeringsorganisatie bestaat uit Europese investeerders, ondernemers en andere individuen die maatschappelijk verantwoorde projecten willen ondersteunen.

Twee jaar vooruit

Met het geld wil Closing the Loop zijn internationale activiteiten uitbreiden. Dit wil het gaan doen door meer kapotte mobieltjes op te kopen. Oprichter Joost de Kluijver zegt dat hij waarschijnlijk een jaar of twee vooruit kan met kapitaalinjectie. ‘Maar als het goed loopt met grote partners, kan dat behoorlijk helpen in de cashflow en kan ik langer vooruit.’ De Kluijver verwacht dat hij deze komende twee jaar nog achthonderdduizend mobiele telefoons kan recyclen..

Daarnaast wil het bedrijf meer medewerkers business development, projectmanagement en financieel management aannemen. Inmiddels heeft het al een business development manager aangenomen die in Azië de markt bewerkt. Ook in Afrika is een nieuwe collega op pad. Tot slot gaat het bedrijf verder investeren in de marketing van het concept van Closing the Loop.

E-waste onderzoek

De start-up probeert met het recyclen van de mobiele telefoons de e-waste, of elektronisch afval, tegen te gaan. Uit onderzoek van Interpol en de Verenigde Naties bleek onlangs nog dat in 2012 slechts 35 procent van de gebruikte elektronica in Europa werd gerycled volgens de officiële regels. Dit komt neer op 3,3 miljoen ton. Dit meldt Economic Times. De rest van het e-waste (6,2 miljoen ton) werd geëxporteerd, onder non-conforme voorwaarden gerecycled of gewoon in afvalbakken weggegooid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-01T11:58:00.000Z Birgit Bunt
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.