Omzet ICT-sector groeit met dubbele cijfers

Stijging

De omzet van de it-dienstverleners is in het tweede kwartaal van 2015 met 10 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dit blijkt uit de kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening van het CBS. Deze toename in de ict-sector is volgens het CBS een nieuw record: sinds 2007 is de omzetstijging namelijk niet meer in de dubbele cijfers beland.

Uit de kwartaalmonitor Zakelijke dienstverlening van het CBS blijkt dat de omzet van de zakelijke dienstverleners (in het algemeen) in het tweede kwartaal is gestegen met 7,6 procent ten opzichte hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Volgens het CBS is deze groei sinds de economische crisis niet meer zo groot geweest. 

Ict-sector

Sinds 2013 realiseert de ict-sector omzettoename, met name bij bedrijven die software uitbrengen, computerfaciliteiten beheren of ict-advies geven. In het tweede kwartaal van 2015 realiseert de it-dienstverlening een omzetstijging van 10 procent. Dit is bijna twee keer zo groot als het voorgaande kwartaal.

De it-branche bereikt met deze omzetgroei volgens het CBS een nieuw record: de laatste keer dat de omzet in de it-dienstverlening met meer dan 10 procent toenam, was in 2007. In de periode 2008-2014 was de omzetstijging gemiddeld 1,4 procent. De it-dienstverlening behaalt op jaarbasis circa 24 miljard omzet en biedt werkgelegenheid aan ruim 192.000 mensen. Personeelskosten maken ruim 45 procent van de totale kosten uit.

CBS: ‘Ontwikkelingen in en mogelijkheden van it spelen een steeds grotere rol in onze samenleving en leiden tot een toegenomen behoefte aan it-dienstverlening. De prijsontwikkeling bleef echter lange tijd negatief. Pas begin 2015 stegen de prijzen binnen de it-dienstverlening, nadat ze vijf  jaar bijna onafgebroken daalden. Inmiddels zitten de tarieven in de lift, maar liggen deze nog altijd 6,5 procent lager dan eind 2010.’

Toename it-bedrijven

Naast de omzetstijging, neemt ook het aantal bedrijven in de it-branche toe. In het tweede kwartaal van 2015 is het aantal it-bedrijven met 6 procent gestegen tot 51.530 bedrijven. Deze stijging komt voornamelijk doordat zzp’ers  een eigen bedrijf startten. Ook nam ook het aantal grotere bedrijven in het afgelopen jaar toe. Daarnaast constateert het CBS dat er in het tweede kwartaal van 2015 iets minder it-bedrijven failliet gingen dan een jaar geleden (29 tegenover veertig).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-09-08T10:45:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.