Sjoemelsoftware is woord van het jaar

Volkswagen

Sjoemelsoftware is het ‘Van Dale Woord van het Jaar 2015’. Het begrip werd bekend rond het schandaal met de dieseltest van Volkswagen (VW) en behaalde bijna de helft van de stemmen. Er waren tien genomineerden, het begrip sjoemelsoftware behaalde maar liefst 48 procent van de veertigduizend stemmen.

De software van het Duitse Volkswagen-concern bleek te zijn gemanipuleerd. Er is bij keuringen gesjoemeld met behulp van controlesoftware. Door het manipuleren van de uitslag voldeden dieselauto's van Volkswagen aan de milieunormen. VW verklaart dat er wereldwijd ongeveer 11 miljoen auto's zijn uitgerust met software waarmee kan worden gesjoemeld. 

De hoofdredacteur van de Dikke Van Dale, Ton den Boon, liet weten dat het winnende woord geen verrassing was. ‘Het woord is veel gebruikt door de media en is ingebed in een reeks nieuwe sjoemelsamenstellingen, zoals sjoemeldiesel, sjoemelmotor, sjoemelauto en tegenwoordig ook sjoemelonderzoek', aldus Den Boon.

Nominaties

Op een tweede plaats staat het genomineerde begrip ‘poortjesspringer’. Een poortjesspringer is een zwartrijder, iemand die over een toegangspoortje bij het openbaar vervoer springt.

Op de derde plaats eindigt ‘je suis’, met 9 procent van de stemmen. ‘Je suis’ wordt als uitdrukking gebruikt om medeleven uit te drukken aan de slachtoffers van een terreuraanslag. Een voorbeeld is ‘je suis Charlie’ of ‘je suis Paris’. Andere genomineerde woorden waren cyberkalifaat, jihadgala, nepfractie en selfiedode.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-15T10:20:00.000Z Robin van Wees
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.