Lofar plaatst antenne-station in Ierland

International lofar teleschope (ILT)

Astronomiefaciliteit Lofar gaat zich verder uitbreiden. Hiervoor opent het een Lofar-station in Ierland. Daarvoor ontvangt het station een subsidie van 1,4 miljoen euro van de Science Foundation Ireland (SFI). Het station wordt op de grond van het Birr Castle gebouwd.

Lofar (Low Frequency Array) is een faciliteit voor astronomische studies van wereldniveau. Het breidt zich verder uit door een Lofar-station in Ierland te bouwen. Dit station krijgt de naam I-Lofar (het Ierland-Lofar-consortium). Voor de bouw en exploitatie van het station heeft het meerdere subsidies ontvangen. Zo hebben de Ierse ministers Bruton (werk, ondernemingen en innovatie) en English (educatie en skills) 1,4 miljoen euro van de Science Foundation Ireland (SFI) toegekend aan I-Lofar. Deze toekenning is onderdeel van een investering van dertigmiljoen euro in wetenschap. Daarnaast beschikt het Ierse Lofar over 0,5 miljoen euro, bestaande uit filantropische subsidies en contributies van I-Lofar-leden.

Sterrenstelsel

Astronomiefaciliteit Lofar helpt bij gedetailleerd onderzoek naar nabij en ver weg gelegen sterrenstelsels. Het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron beheert en ontwikkelt Lofar namens de International Lofar Telescope (ILT). Dit is de grootste verbonden radiotelescoop ter wereld.

Er zijn momenteel zes partnerlanden: van de vijftig antenne-stations zijn er 38 in Nederland, zes in Duitsland, drie in Polen en één in Frankrijk, Engeland en Zweden. Samen hebben zij duizenden ontvangende elementen. De toevoeging van het nieuwe Ierse station zal de afstand vergroten tussen antenne-stations, hierdoor worden de afbeeldingen scherper.

Kennisdeling

De directeur van ILT is te spreken over de toevoeging van het Lofar-station in Ierland. ‘Hierdoor wordt het, met glasvezel verbonden, Europees netwerk uitgebreid naar tweeduizend kilometer. Door deze grote afstanden kan het heelal gedetailleerd in kaart worden gebracht.’  Daarnaast vindt hij de kennisdeling tussen de Ierse astronomische gemeenschap en ILT belangrijk. Zij kunnen elkaar helpen met wetenschappelijke vragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-14T11:58:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.