Van Zanten wint uitvindersprijs voor ESP-systeem

Winnaar Anton van Zanten

De Nederlandse ingenieur Anton van Zanten heeft een European Inventor Award in de categorie Lifetime Achievement Award gewonnen. Dit zijn de jaarlijkse uitvindersprijzen van het Europees Octrooibureau (EOB). Van Zanten is de uitvinder van het Elektronisch Stabilisatie Programma (ESP), een volgens het EOB baanbrekend rijveiligheidssysteem voor auto’s. Van Zanten ontving de prijs tijdens een feestelijke bijeenkomst in Lissabon.

Een ESP-systeem, dat actief wordt als een auto dreigt te slippen, is inmiddels verplicht in alle nieuwe Europese auto’s. Zijn uitvinding heeft 260.000 auto-ongelukken kunnen voorkomen, waarmee alleen al in Europa 8500 mensenlevens zijn gered. Niet voor niets wordt deze ‘elektronische beschermengel’ gezien als de belangrijkste bijdrage aan verkeersveiligheid na de veiligheidsgordel, aldus het octrooibureau.

Van Zanten heeft ongeveer 180 octrooien op zijn naam staan, waarvan 36 betrekking hebben op de veiligheid van auto’s.

Innovatie

Volgens EOB-topman Benoît Battistelli zijn de uitvindingen van Anton van Zanten - in combinatie met zijn veertigjarige carrière als ingenieur - ‘het levende bewijs van de kracht van innovatie.’

De uitreiking van de Awards in de MEO Arena in Lissabon werd bijgewoond door zo’n zeshonderd prominente gasten, waaronder beleidsmakers, wetenschappers, mensen uit het bedrijfsleven en specialisten in intellectueel eigendom. De opening werd verricht door EOB President Battistelli, premier António Costa van Portugal en de Europees Commissaris voor Onderzoek, Wetenschap en Innovatie Carlos Moedas. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-06-09T14:37:00.000Z Rik Sanders


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.