ICT onderbelicht in MVO-project circulair inkopen

In de afgelopen drie jaar gezamenlijk hebben 46 Nederlandse organisaties voor ruim honderd miljoen euro circulair ingekocht. Dit deden zij in het kader van Green Deal Circulair Inkopen (GDCI), een initiatief van MVO Nederland, inkoopvereniging Nevi en overheidsinstellingen Pianoo en Rijkswaterstaat. In veel gevallen betreft het inkooppilots op het gebied van kantoormeubilair of bedrijfskleding. Ict-aankopen zijn vooralsnog marginaal.

‘Bij circulair inkopen borgt de inkopende partij dat afgenomen producten of diensten herbruikbaar zijn door hierover afspraken te maken met zijn leveranciers’, legt Michel Schuurman, programmamanager van MVO Nederland, uit. ‘Die ontwerpen hun producten en regelen hun diensten en processen zo, dat na einde levensduur de producten worden teruggenomen en hoogwaardig worden gerecycled.’

De deelnemende partijen (publiek én privaat) aan het GDCI-initiatief hebben in totaal zo’n tachtig circulaire inkooppilots opgestart. Dat is goed voor honderd miljoen euro aan circulaire producten.

GDCI noemt als voorbeelden de Rijksoverheid, die kantoormeubilair circulair inkoopt, en een samenwerking tussen Alliander, Dura Vermeer en Croonwolter&dros die hun bedrijfskleding circulair inkopen.

ICT-inkopen

Een onlangs uitgebracht persbericht vermeldt evenveel geen voorbeelden van ict-inkopen. Uit navraag bij Schuurman blijkt dat die er wel zijn. Zo organiseerde de provincie Utrecht de Circulaire Laptop Challenge, waarbij studenten werden uitgedaagd om een businessplan op te stellen om duizend laptops van de provincie Utrecht te hergebruiken. Het winnende voorstel werd ook gerealiseerd.

Verder ziet Schuurman toegevoegde waarde in internet of things voor circulaire inkopen. Via sensoren en rfid-chips kunnen partijen data verzamelen en op deze manier het hergebruik optimaliseren. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-06-20T11:56:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.