Overheid India distribueert open source

De Indiase regering distribueert gelokaliseerde open source-software onder de eigen bevolking. Het wil daarmee computergebruik stimuleren.

De Indiase regering biedt onder meer webbrowser Firefox, mailclient Columba en kantoorpakket Open Office in de Tamil-taal. Deze applicaties, voor zowel Linux als Windows, worden verspreid middels 3,5 miljoen cd’s. De software is ook te downloaden.

De gratis software wordt aangepast, samengesteld en uitgedeeld door het Centrum voor de Ontwikkeling van Geavanceerd Computergebruik in Bangalore. Dat overheidsorgaan valt onder het departement informatietechnologie van het ministerie van communicatie- en informatietechnologie.

 

De reeds geplande volgende fase is het uitbrengen van software in het Hindi. Deze fase moet komende maand van start gaan en zal waarschijnlijk veel meer cd's distribueren. Hindi is namelijk de nationale taal van India. De overheid wil uiteindelijk alle tweeëntwintig talen en dialceten in het land bestrijken met dit open source-project.

 

Overigens brengt Microsoft binnenkort in India de Hindi-uitvoering uit van de Windows XP Starter Edition. Die uitgeklede Windows-variant had oorspronkelijk eind maart moeten verschijnen, maar komt pas eind juni.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-05-30T13:49:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.