Managed hosting door True

EU bereikt akkoord over wettelijk mandaat EU-Lisa

Europa

De Europese Unie en de Europese Raad hebben een akkoord bereikt om het mandaat van EU-Lisa te versterken. EU-Lisa werd in 2011 opgericht en beheert momenteel systemen zoals het Visuminformatiesysteem (VIS), het Schengeninformatiesysteem (SIS) en Eurodac (database met vingerafdrukken van asielzoekers).

Vorig jaar al werd beslist dat er een nieuw wettelijk mandaat moest komen voor EU-Lisa, naar aanleiding van recente ontwikkelingen op het gebied van migratie, veiligheid en privacy.

Door de nieuwe verordening moet het agentschap verder kunnen bijdragen aan Europees grens- en migratiebeheer en samenwerking rond rechtshandhaving. Het agentschap zal ook een cruciale rol spelen bij de uitvoering van nieuwe it-architectuur op het gebied van justitie en binnenlandse zaken (JBZ).

Het agentschap gaat nieuwe systemen ontwikkelen en gebruiken, zoals het onlangs goedgekeurde inreis-uitreissysteem en het EU-Systeem voor reisinformatie en -autorisatie (Etias). Er komt ook meer ruimte voor onderzoek, proefprojecten en testactiviteiten.

Het informeel akkoord zal nu worden voorgelegd aan de ambassadeurs bij de EU, ter bevestiging namens de Raad. Hierna gaat de verordening naar het Europees Parlement voor een stemming in eerste lezing, en daarna naar de Raad voor aanneming.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met je persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-05-28T09:54:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.