Facebook financiert ethisch onderzoek naar ai

Facebook

De sociale netwerk-gigant Facebook gaat het Duitse Institute for Ethics in Artificial Intelligence, verbonden aan de universiteit van München, mee financieren. Het bedrijf heeft er zowat 6,5 miljoen euro voor over.

De kapitaalinjectie gebeurt over een periode van vijf jaar. Het geld dient om onderzoek te doen naar de veiligheid, eerlijkheid, privacy en transparantie van ai. Dat schrijft Facebook in een blogbericht.

‘Een verantwoordelijk en doordacht gebruik van ai vormt het fundament van alles wat we bij Facebook doen’, zo schrijft Joaquin Quinonero Candela, directeur van Applied Machine Learning bij Facebook in het bericht. ‘Gaande van de datalabels die we gebruiken over de algoritmes die we bouwen tot en met de systemen waar zij deel van uitmaken.’

Facebook ligt de laatste jaren stevig onder vuur omdat het mee zou helpen om fake nieuws, terroristische propaganda en haatboodschappen te verspreiden. Ook over de privacy van de gebruikers heerst er meer en meer scepticisme. In zijn ondervraging voor het Amerikaanse congres heeft Mark Zuckerberg al aangegeven dat hij meer gebruik wil maken van ai om de berichten op Facebook op te schonen. Het bedrijf heeft ook een eigen ai-lab waar enkele van ’s werelds grootste experts werken.

Het bedrijf is daarnaast lid van het ‘Partnership for AI’, een bedrijvenconsortium dat soortgelijke vraagstukken behandelt, maar het is de eerste keer dat het bedrijf academische inspanningen op dit gebied financiert. Facebook maakt ook deel uit van ‘AI4People’ een Europees forum waar de industrie en de overheid bepaalde problemen rond ai kunnen onderzoeken.

Volgens Facebook gaan ze in zee met de Universiteit van München omdat dit een van belangrijkste instituten ter wereld is op het gebied van ai. Toevallig of niet waren het ook Duitse politici die in het verleden vaak de grootste kritiek uiten tegenover het bedrijf. Facebook werkt daarom ook al samen met enkele Duitse non profit-organisaties die uiterste rechtse propaganda weerleggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-21T10:07:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.