It-sector later dit jaar slachtoffer van coronacrisis

toekomstvoorspelling

De it-sector ondervindt vooralsnog nauwelijks hinder van de coronacrisis. De kans is evenwel groot dat later dit jaar de branche wel hard geraakt wordt omdat nieuwe opdrachten worden uitgesteld. Hierdoor blijft een volledig herstel binnen de sector uit. Dat concludeert Rabobank in het Economisch Kwartaalbericht.

Economen van de Rabobank stellen dat de it-sector de systemen grotendeels draaiende houdt. Hierdoor is de impact van de coronacrisis op deze sector beperkt. Een uitzondering is de it-consultancy, die wordt wel hard getroffen.

Dat de impact beperkt is, wil niet zeggen dat de it-bedrijven zich geen zorgen hoeven te maken over de toekomst. De Rabobank verwacht dat de crisis later dit jaar een wissel trekt op de it-sector. Oorzaak is dat bedrijven grote investeringen in nieuwe it-projecten uitstellen. Bovendien verwacht Rabobank dat het aantal faillissementen van eindklanten toeneemt.

De it-sector wordt in de voorspellingen van de bank samengevoegd met de communicatiesector. In die sector lopen uitgeverijen en de media door vraaguitval veel reclame-inkomsten mis en worden abonnementen opgezegd door voorzichtige consumenten en bedrijven.

Rabobank voorspelt dat de gecombineerde informatie- en communicatiesector in de tweede helft van het jaar een licht herstel laat zien, maar een volledig herstel blijft uit. Dit leidt tot een daling van negen procent (jaar-op-jaar) voor de branche.

Nederlandse economie

Gekeken naar de gehele Nederlandse economie, verwacht Rabobank een historische terugval: het bruto binnenlands product (bbp) krimpt in 2020 naar met bijna zes  procent. Vooralsnog is de Nederlandse economie minder hard getroffen dan veel andere Europese landen. Dit komt door een vrij milde lockdown en een hoge mate van digitalisering.

Anderzijds verwacht Rabobank een gematigder herstel in de tweede helft van dit jaar ten opzichte van de buurlanden. Dat is een logisch gevolg van de minder diepe val aan het begin van het jaar. Maar het komt ook doordat Nederland juist relatief kwetsbaar is voor vraaguitval uit het buitenland.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-06-08T12:06:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.