Apple is ‘two trillion dollar company’

Apple Macintosh retro

Apple is het eerste Amerikaanse bedrijf dat een beurswaarde van twee biljoen dollar aantikt, een twee met twaalf nullen. Kostte het eerste biljoen Apple 38 jaar, de kaap van het tweede biljoen werd in drie jaar bereikt.

De beurswaarde is de beurskoers vermenigvuldigd met alle aandelen. Apple is niet het allereerste bedrijf dat twee biljoen weet te halen, die eer is weggelegd voor het Saoedische staatsoliebedrijf, maar hun beurswaarde is ondertussen weer onder die magische grens gezakt.

Twee biljoen dollar blijft natuurlijk een vrij abstract gegeven, maar om een idee te geven: het bruto nationaal product van België tikte in 2018 af op bijna 543 miljard dollar. Nederland kwam in 2017 op 725,4 miljard. Amazon is zo’n 1,7 biljoen waard, Microsoft zit daar met 1,6 biljoen net onder. Ook Google zit boven het biljoen.

Dat Apple nu boven de twee biljoen zit, heeft alles met de beurskoers van het bedrijf te maken. Die is de laatste twee jaar als een raket gestegen. Begin 2017 kostte een aandeel van het bedrijf nog geen 118 dollar. Momenteel schommelt de koers net iets boven de 460 dollar. In die periode is ook wel de winst en de omzet van het bedrijf gestegen, maar niet in dezelfde mate als de beurskoers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-08-20T10:34:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.