‘Slavenarbeid bij Apple, Amazon en Tesla’

De Tech Transparency Project (TTP) beschuldigt Apple, Amazon en Tesla van het gebruik van slavenarbeid. Dit gebeurt via de Chinese toeleverancier Lens Technology dat Oeigoeren inzet die door de Chinese overheid gedwongen arbeid moeten verrichten. Dit blijkt uit een artikel in de Washington Post.

TTP is in 2016 opgezet om big techbedrijven verantwoordelijk te houden voor hun doen en laten. Het heeft inmiddels al diverse rapporten opgeleverd. TTP claimt documenten te hebben die bewijzen dat de leden van de Oeigoerse moslim-minderheid te werk worden gesteld in de fabrieken waarvan Apple, Amazon en Tesla gebruik van maken. Dat ook Amazon wordt genoemd in het krantenartikel is pikant, omdat Jeff Bezos, de algemeen directeur van Amazon, eigenaar is van de Washington Post.

Volgens Katie Paul, directeur van TTP, gaat het gebruik van slavenarbeid door Apple veel verder dan het bedrijf toegeeft.

Zero tolerance

Apple heeft eerder dit jaar ontkend dat het – via toeleveranciers – gebruik maakt van gedwongen arbeid. Ook nu ontkent woordvoerder Josh Rosenstock elke betrokkenheid. ‘Wij hebben zero tolerance als het gaat om dwangarbeid. Bij elke toeleverancier controleren we of er sprake is van gedwongen arbeid. Dat doen we ook met niet aangekondigde inspecties. Elke overtreding heeft consequenties tot aan verbreking van leveringscontract’, zegt Rosenstock.

Op vragen van de Washington Post antwoordt het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Beijing dat gedwongen arbeid in China ‘niet bestaat’. Het meldt dat het controleurs heeft ingehuurd en dat die deze conclusie onderschrijven. Het departement noemt geen namen van de ingehuurde inspecteurs.

Lens Technology, Tesla en Amazon hebben niet gereageerd op vragen van de Washington Post.

India

Inmiddels heeft Apple een deel van de productie overgebracht naar India. Duizenden medewerkers van de vestiging in Bangelore van de Taiwanese toeleverancier Wistron hebben eerder gedemonstreerd voor de poorten van het bedrijf tegen de mensonterende werkomstandigheden. Reuters heeft hierover bericht.

Rosenstock meldt dat Wistron een proeftijd is toegezegd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-12-30T15:37:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.