Atos en HDF Energy ontwikkelen datacenter op waterstof

Atos en energieproducent HDF Energy gaan oplossingen ontwikkelen om datacenters van stroom te voorzien via waterstof die uit hernieuwbare energie is gewonnen. Tegen 2023 moet het eerste datacenter dat op waterstof werkt, verrijzen.

Datacenters hebben een aanzienlijke energiebehoefte, zijn dag en nacht operationeel en kunnen zich geen enkele verstoring in de energievoorziening veroorloven. De aanpak van Atos en HDF gaat een stap verder dan de toepassing van energiebronnen als zonne- en windenergie, omdat deze een variabele productie hebben en onvoorspelbaar zijn. 

Atos ontwikkelt software om de energiebehoefte van een datacenter te voorspellen en de energiebron (groene waterstof) hierop aan te passen. Hierbij wordt niet enkel rekening gehouden met de activiteiten en omvang van datacenters, maar houdt ook met bijvoorbeeld weersvoorspellingen. De software stuurt een nieuw type energiecentrale van HDF aan. Die heeft als troeven dat ze stabiel en niet vervuilend is en prijsconcurrentieel met generatoren op fossiele brandstoffen. 

Het initiatief is een nieuwe stap in het programma ‘Net Zero 2028’ van Atos, gericht op CO2-reductie. In 2020 heeft Atos de uitstoot van zijn datacenters in een stroomversnelling gebracht waarbij de energieconsumptie van datacenters met vijftien procent daalde in vergelijking met 2019. Op dit moment worden Atos’ datacenters voor 55 procent van energie voorzien uit emissievrije en hernieuwbare energiebronnen (ten opzichte van 32 procent in 2019).

Daarnaast heeft Atos het Climate Neutral Datacenter Pact ondertekend, samen met 35 andere bedrijven en organisaties in Europa, waarmee de it-sector een bijdrage wil leveren aan de Europese Green Deal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-03-04T09:37:00.000Z Frederic Petitjean
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.