Vredesorganisatie Pax pleit voor verbod killerrobots

Volledig autonome wapens, zogenaamde killer robots, moeten in internationaal verband verboden worden. Met dat voorstel komt Pax. De vredesorganisatie wil ook garanties dat er altijd menselijke controle over autonome wapens is.

Aanleiding voor het Pax-pleidooi is dat D66 een initiatiefnota heeft ingediend. Hierin roept de partij op tot een internationaal verdrag over autonome wapens. Pax vindt het nu de juiste tijd om zo’n verdrag op te stellen, doordat de ontwikkeling van de killer robots zich nog in een pril stadium bevindt.

Killer robots zijn autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelen selecteren en aanvallen. Dat betekent dat het besluit om dodelijk geweld te gebruiken wordt genomen door een machine. De technologische ontwikkeling van deze wapens gaat razendsnel en landen als China, Rusland, Israël, de Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn hiermee bezig.

Daan Kayser, projectleider autonome wapens bij vredesorganisatie Pax: ‘Dodelijke autonome wapens zijn ethisch onacceptabel. De morele beslissing over leven en dood is niet te reduceren tot een algoritme. Deze wapens verlagen de drempel tot oorlogsvoering.’

In december 2020 riepen meer dan 170 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica de regering ook op om mee te werken aan een verbod op dodelijke autonome wapens.

Pax is een vredesorganisatie in Nederland. Het werkt aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van inclusieve vrede. Dit gebeurt in conflictgebieden wereldwijd in samenwerking met lokale partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-05-31T11:21:00.000Z Suzanne Martens


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.