Amazon blijft Luxemburg-route stevig uitbuiten

Amazon-topman Jeff Bezos

Als Amazon alle inkomsten die het in Luxemburg declareert ook daadwerkelijk in het Groothertogdom zou genereren, dan zou het internetbedrijf aan elke Luxemburger jaarlijks voor bijna 93.000 euro aan goederen leveren. Dat schrijft de Britse vakbond Unite in een nieuw rapport waarover The Independent bericht.

Dat Amazon een groot deel van zijn winst versluist naar Luxemburg heeft natuurlijk een eenvoudige reden: dat land heft er nauwelijks belastingen op. De cijfers spreken boekdelen. Amazon heeft, alleen al aan Britse verkopen, voor bijna 9,7 miljard euro in het ministaatje aangegeven. Over alle landen heen gaat het om meer dan 57 miljard euro. Als die inkomsten daadwerkelijk in Luxemburg zouden gehaald zijn, zou dat betekenen dat elke Luxemburger, van baby tot bejaarde, jaarlijks voor bijna 93.000 euro aan goederen bestelt.

De analyse van Unite werd uitgevoerd door een beëdigd accountant en is gebaseerd op publiek vrijgegeven informatie van de e-commerce-gigant. Voor het onderzoek werden negentien Britse afdelingen van Amazon tegen het licht gehouden, inclusief magazijnen, logistieke operaties en zijn dochter Internet Movie Database. In totaal zou het bedrijf maximaal 84 miljoen Britse pond aan belastingen hebben betaald in het Verenigd Koninkrijk. Het daadwerkelijk verschuldigde bedrag zou volgens Unite op 130 miljoen pond liggen.

Amazon is bij machte om die winsten weg te sluizen omdat het veel gebruikt maakt van dochterbedrijven. Bijna elke Europeaan die een aankoop doet bij Amazon moet zijn rekening betalen aan Amazon Luxemburg. Het is een route waar kleine en middelgrote ondernemingen haast nooit toegang toe hebben. En dat betekent in feite dat Amazon dus een oneerlijk concurrentievoordeel heeft op dat soort bedrijven, argumenteert Unite.

Ongeloofwaardig

Met nauwelijks meer dan 4.300 werknemers noteerde Amazon Luxemburg een omzet van meer dan 32 miljard euro. Dat is zowat 7,5 miljoen euro per persoon en ongeveer 36 keer meer dan het gemiddelde in het V.K.

In een verklaring aan The Independent verwerpt Amazon het rapport en zegt het dat de discrepantie te wijten is aan het feit dat de meeste van zijn verkopen aan Britse shoppers geboekt werden via Britse filialen van een van zijn Luxemburgse bedrijven. Wat dus eigenlijk gewoon de bevindingen van het rapport bevestigt.

Meer zelfs: Amazon betaalt in Luxemburg helemaal geen belastingen omdat het bedrijf volgens officiële aangiften een verlies van 1,2 miljard euro boekt. De Luxemburgse dochter heeft bovendien 56 miljoen euro aan belastingkredieten gekregen om toekomstige aanslagen gemakkelijker verteerbaar te maken.  

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Toch Moneyland van Oliver Bullough er even op na geslagen. Het is verrassend dat dit bericht komt uit het land met 's werelds grootste witwasmachine, de City. Wie weet gaan ze beseffen wat de City aanricht in de rest van de wereld, inclusief UK zelf.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-08-11T16:51:00.000Z Frederic Petitjean


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.