Amerikanen verkochten cyberwapens voor martelingen

Dit artikel delen:

Drie voormalige medewerkers van Amerikaanse inlichtingendiensten die als spionnen voor de Verenigde Arabische Emiraten werkten, blijken geavanceerde spionagesoftware te hebben verkwanseld.

Tijdens hun rechtszaak in Washington gaf het trio toe een militair cyberwapen genaamd Karma aan de Golfstaten te hebben verkocht. Deze technologie werd ingezet om mensenrechtenactivisten, journalisten en rivaliserende regeringen af te luisteren. Dit leidde in een aantal gevallen tot ernstige martelpraktijken.

De drie spionnen maakten deel uit van een clandestiene groep, genaamd Project Raven, die de Emiraten hielp met het afluisteren van hun vijanden. Ze braken daartoe in op computernetwerken in Amerika en elders in de wereld. Ook exporteerden ze allerlei militaire cybertools zonder dat de Amerikaanse regering daar toestemming voor had gegeven. De drie spionnen zijn met de Amerikaanse justitiële autoriteiten overeengekomen een boete van 1,7 miljoen dollar te betalen.

Project Raven

De zaak kwam aan het rollen toen persbureau Reuters in 2019 onthullingen deed over het Project Raven. Voormalige Amerikaanse spionnen blijken op grote schaal te handelen in hacker tools. Karma bood toegang tot tientallen miljoenen smartphones en andere mobiele apparatuur. Verder kwam aan het licht dat veel buitenlandse regeringen graag voormalige Amerikaanse spionnen inhuren, Zo kunnen zij geavanceerde software bemachtigen waarvoor exportcontroles gelden. 

Volgens Lori Stroud, een voormalige medewerkster van de NSA, werkte het trio in de Emiraten voor het Amerikaanse securitybedrijf CyberPoint. Vervolgens werden ze weggekocht door DarkMatter uit Abu Dhabi, aldus persbureau AP. Sinds details over DarkMatter’s hacking campagne bekend werden, zijn veel werknemers van dat bedrijf overgestapt naar het nieuwe bedrijf G42. Dat laatste bedrijf wordt in verband gebracht met een mobiele app die vermoedelijk als tool voor spionage wordt gebruikt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Als je alleen een boete krijgt voor spionage dan wordt deze business wel heel erg lucratief, de slachtoffers ervan betaalden misschien wel de hoogste prijs. Ook opmerkelijk trouwens dat voormalige medewerkers van NSA zo gemakkelijk van baan kunnen wisselen want ik herinner me de ophef nog toen Snowden wat onthullingen deed over zijn voormalige werkgever.

Opmerkelijk dat het zolang geduurd heeft voordat deze boeven bestraft zijn. Het project zou al in 2009 of eerder zijn gestart.

En het is ook opmerkelijk dat er alleen sprake is van het afromen van het financiële gewin. Voor mensen die nogal ver buiten de rechtsorde werken, is er een speciaal opvoedingsinstituut beschikbaar in de baai van het provinciestadje Guantánamo. Voordeel: geen wachtlijst!

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-09-15T15:15:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.