Apple laat boete bij ACM oplopen tot 15 miljoen

Boete

De boete die Apple is verschuldigd aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is opgelopen tot vijftien miljoen euro. Het techbedrijf moet de voorwaarden voor toegang tot de Nederlandse App Store aanpassen. Tot nog toe heeft de ACM van Apple zelf nog geen informatie ontvangen over de wijzigingen die van rechtswege zijn opgelegd. Apple publiceerde een aantal wijzigingen, maar verzuimde de mededingingsautoriteit tijdig en volledig te informeren.

Apple had volgens het vonnis van de voorzieningenrechter op 15 januari aan zijn plichten moeten voldoen. Voor elke week dat dit niet gebeurt, moet het techbedrijf vijf miljoen euro boete betalen. Inmiddels heeft Apple drie termijnen gemist. Het maximum ligt op vijftig miljoen euro. De ACM kan op basis van de informatie op de website van Apple geen oordeel geven of het bedrijf inhoudelijk voldoet aan de opgelegde dwangsom.

De toezichthouder is teleurgesteld over de houding en handelswijze van Apple. Het bedrijf gaf medio januari te kennen aan de voorwaarden te willen voldoen, maar daar bleef het volgens de ACM bij. Op 3 februari publiceerde Apple een aanvullende verklaring. Het bedrijf zei dat aanbieders van datingsites ook andere betaalsystemen kunnen gebruiken dan die van Apple. Maar in een voetnoot stond vermeld dat Apple nog steeds een commissie van 27 procent heft over de ‘in-app’-betalingen die buiten het platform om gaan. Voorheen was dit dertig procent. Volgens Apple was dit in overeenstemming met de voorwaarden die de ACM had gesteld.

De uitspraak van de voorzieningenrechter geldt alleen voor aanbieders van dating-apps. Volgens de ACM is deze groep sterk afhankelijk van de App Store. Overigens ligt Apple ook in andere landen onder vuur over de commissies die worden geheven over in-app aankopen. Onlangs nam de Amerikaanse Senaat een wet aan die Apple verbiedt bedrijven te dwingen haar betaalsystemen te gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-02-08T11:16:00.000Z Alfred Monterie
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.