App leidt slechtzienden over Arnhem Centraal

eZwayZ op Arnhem Centraal

De gemeente Arnhem laat een app ontwikkelen die mensen met een visuele beperking helpt hun weg te vinden in publieke ruimten. Met EzwayZ weten deze gebruikers precies waar ze zijn en waar ze naartoe moeten. De app weet raad met zowel de aankomst- en vertrektijden als de in- en uitstaphaltes van bussen.

EzwayZ zorgt ervoor dat je door de juiste deur, naar de juiste stationswinkel en uiteindelijk bij de juiste bushalte terechtkomt. Op dit moment werkt de app op de pleinen met bussen bij het Centraal Station van Arnhem en in het station-gedeelte vóór de incheckpoortjes. 

Ontwikkelaar Bart van Heijningen: ‘Het enige dat je nodig hebt is een mobiele telefoon. EZwayz laat je op drie manieren zien hoe je moet lopen: met een hoogcontrast geleidelijn die je laat zien hoe je moet lopen, met gesproken aanwijzingen en met trilsignalen. Het maakt niet uit op welke verdieping je in het gebouw bent, de app vindt altijd de juiste weg.’ 

Van Heijningen heeft de app samen ontwikkeld met Bartiméus, de organisatie  voor mensen met een visuele beperking. De app gebruikt geen gps . Volgens Van Heijningen werkt dat binnen niet goed. Bovendien valt niet te zien op welke verdieping je bent. Zijn app werkt met ‘visuele positionering’. Vooraf is een digitaal beeld, een 3d-model, van het treinstation en de pleinen met bussen gescand. 

‘De camera op je telefoon vergelijkt zijn beeld, met die van het vooraf gescande beeld en weet vervolgens precies waar je staat. Ook weet je app in welke richting je gedraaid staat. Dat digitale gescande beeld wordt steeds geüpdatet, zodat het altijd meeloopt met aanpassingen in het gebouw.'

Bussenpleinen

Aanleiding voor de gemeente Arnhem om de app te laten ontwikkelen, was de intrede van het ‘dynamische bussenplein’. Wethouder Roeland van der Zee (VVD): ‘Dat betekent dat de bus steeds op een ander perron stopt, afhankelijk van waar er een plek vrij is. Wij zochten een hulpmiddel voor mensen met een visuele beperking, dat hen helpt de juiste bus en de juiste bushalte te vinden. Omdat we twee bussenpleinen hebben, met daartussen de stationshal, kwamen we uiteindelijk uit op de EzwayZ-app.’

Voorlopig werkt de app, die thans beschikbaar is voor testers, alleen voor iPhone 6S en hoger. De verwachting is dat EzwayZ nog voor het einde van het jaar voor iedereen beschikbaar is in de appstore. Daarna staat de versie voor Android op het verlanglijstje.

App helpt mensen met visuele beperking hun weg te vinden door Arnhem Centraal

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-03-09T10:34:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.