HvA biedt ict-studenten lesbevoegdheid

Dit artikel delen:

Hbo-studenten ICT krijgen vanaf september de keuze binnen hun normale studieduur een tweedegraads lesbevoegdheid te behalen. Daarmee kunnen ze als ict-docent aan de slag op middelbare scholen, waaraan veel behoefte is. De Hogeschool van Amsterdam (HvA) maakt het mogelijk.

Aan de HvA slaan de opleiding HBO-ICT en de faculteit Onderwijs en Opvoeding de handen ineen om het tekort aan docenten informatica te verminderen. Vanaf komend collegejaar kunnen ict-studenten een speciaal traject volgen, dat samen met de lerarenopleiding is opgezet.

Tweedegraads lesbevoegdheid

"Afgestudeerden mogen lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo"

Het traject bestaat uit een combinatie van een themasemester Teaching ICT en een minor Docent ICT. Deze combinatie zou voldoende zijn om binnen de nominale studieduur een tweedegraads lesbevoegdheid te ontvangen. Met deze bevoegdheid mogen afgestudeerden lesgeven op het vmbo, mbo en de onderbouw van havo en vwo. Studenten leren onder meer hoe je een les ontwikkelt, scholieren motiveert en hoe je toetst. Ze krijgen ook ict-vaardigheden mee uit het landelijke HBO-i-framework.

Studenten die hun lesbevoegdheid willen halen, lopen stage op een middelbare school. Hiervoor gebruikt de HvA een netwerk van scholen. Volgens de HvA worden de studenten zo opgeleid dat ze flexibel inzetbaar zijn. Ze kunnen na een paar jaar in de ict-sector alsnog overstappen naar het onderwijs, of er voor kiezen om dit te combineren.

Lerarentekort

Er is een landelijk lerarentekort, met name in technische vakken. Volgens een rapport van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) (pdf) staan docenten informatica bovenaan de lijst met onvervulde vacatures op lerarengebied. Het is de verwachting dat het tekort in de nabije toekomst veel groter wordt, bijvoorbeeld door de energietransitie en digitalisering van de samenleving. Doordat scholieren minder vaak een technisch profiel kiezen, loopt het tekort aan technisch en ict-geschoold personeel verder op.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-05-18T10:14:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.