Caribisch Nederland krijgt bsn en DigiD

Dit artikel delen:

De Kaya Grandi (hoofdstraat) in Kralendijk, de hoofdstad van Bonaire

De meeste inwoners van Caribisch Nederland hebben geen burgerservicenummer (bsn) en DigiD. Zij hebben wel een eilandelijke id-kaart, maar die kan niet veilig en goed aansluiten op DigiD. Het kabinet wil daarom de burgers van de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba een Europees-Nederlandse bsn en DigiD toekennen. Daarvoor moet wel de wet- en regelgeving een aanpassing ondergaan.

Dit schrijft staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties en Digitalisering in een brief aan de Tweede Kamer. In 2020 zegde haar voorganger Raymond Knops de invoering al toe. Van Huffelen neemt nu de volgende stappen. Zij laat in kaart brengen welke benodigde aanpassingen van wet- en regelgeving nodig zijn, zoals de Wet algemene bepalingen burgerservicenummer, die het gebruik van het nummer regelt.  

Volgens de bewindsvrouw maakt de invoering van het Europees bsn gegevensuitwisseling met Nederland makkelijker en de kwaliteit ervan beter. Verder komt met het bsn DigiD beschikbaar voor inwoners. Het plan ondersteunt het doel van de staatssecretaris om de identiteitsinfrastructuur in Caribisch Nederland te verbeteren, een voorwaarde voor een verdere uitrol van de publieke digitale dienstverlening.   

Het doel is om in 2023 te starten met het aanpassen van ict-systemen, het in kaart brengen van organisatorische en praktische gevolgen en het communiceren met betrokkenen. Een verder uitgewerkte planning van werkzaamheden wordt na de zomer verwacht en dan naar de Tweede Kamer gestuurd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-23T11:55:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.