Kloof tussen looneis FNV en eindbod VodafoneZiggo

FNV en VodafoneZiggo liggen op ramkoers. Het zal veel moeite kosten om tot een cao-afspraak te komen. De looneisen van de vakbond en het eindbod dat VodafoneZiggo voor de zomer uitbracht, liggen mijlenver uit elkaar.

De FNV zet in op een inflatiecorrectie via automatische prijscompensatie. Behoud van koopkracht voor nu en in de toekomst is het doel. Daarnaast wil de bond een minimumuurloon van veertien en honderd euro per maand erbij voor iedereen.

FNV-bestuurder Geeta Heera verwijt de provider gul te zijn voor de aandeelhouders maar een krent voor de medewerkers. ‘Vorig jaar werd er 530 miljoen euro uitgekeerd als dividend, ruim vijftig miljoen meer dan de totale loonkosten die het bedrijf dat jaar had. Met vijftig miljoen kun je de lonen met bijvoorbeeld ruim tien procent laten stijgen. En dit jaar lijkt er nog meer geld naar de aandeelhouders te gaan. Als dat zo doorgaat, is er binnen drie jaar tijd ongeveer anderhalf miljard naar de aandeelhouders gegaan. Misschien dat de werkgever vergeten is wie dat geld voor ze verdient.’

VodafoneZiggo bood voor de zomer twee opties. Of een eenjarige cao met een loonsverhoging van anderhalf procent en 75 euro per maand extra vanaf 1 juli 2022, terwijl de huidige cao op 31 december 2021 afliep, óf een tweejarige cao waarin er naast de voorwaarden uit de eerste optie 1 vanaf 1 juli 2023 nog eens twee procent extra loon wordt geboden. Dat bod werd door de bonden afgewezen. Heera: ‘Intussen is de inflatie alleen maar gestegen.’

Nu er nieuwe eisen van de bonden liggen, gaan de partijen op 4 oktober weer om de tafel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-09-27T12:30:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.