Data Pro Code nu volledig goedgekeurd

Goedkeuring

De Data Pro Code van branchevereniging NLdigital is officieel de eerste volledig goedgekeurde AVG-gedragscode in Nederland en de vijfde in Europa. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat namelijk akkoord met Scope Europe als toezichthouder voor deze gedragscode.

De Haagse privacywaakhond was eind augustus 2020 al akkoord gegaan met de Data Pro Code. Sindsdien heeft de ict-branche een eigen certificering en standaarden voor het waarborgen van privacy bij dataverwerking. Volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) kunnen brancheorganisaties een eigen specifieke privacy-gedragscode opstellen en bedrijven certificeren. NLdigital was de eerste branchevereniging die hieraan praktische invulling geeft.

Scope Europe ondersteunt co-regulering in de digitale economie. In 2021 was deze internationale organisatie al geaccrediteerd als toezichthouder op de EU Cloud Code of Conduct.
Verwerkers van persoonsgegevens die zich willen aansluiten bij de Data Pro-gedragscode, moeten zich laten beoordelen op naleving van de code door toezichthouder Scope Europe. Bij positieve beoordeling wordt een bedrijf opgenomen in het openbare register en mogen ze het Data Pro Code-label voeren.

Deze code spitst zich toe op regels voor verwerkers van persoonsgegevens, in het Engels ‘data processors’. Dat zijn bedrijven die in de uitoefening van hun werkzaamheden toegang hebben tot persoonsgegevens die onder de verantwoordelijkheid van hun klanten vallen. Voor de meeste bedrijven in de digitale sector geldt dat ze verwerker zijn.

Bedrijven die de Data Pro Code volgen, leggen vast hoe ze voldoen aan de wettelijke eisen in een zogenoemd Data Pro Statement. Dit document is tegelijk de basis van de standaardverwerkersovereenkomst van NLdigital. De gedragscode en genoemde overeenkomst maken het voor klanten van verwerkers makkelijker om te beoordelen of hun leverancier voldoet aan de wet.

Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital, is blij met deze volgende stap voor de Data Pro-gedragscode. 'Als vertegenwoordiger van de branche voelen we een verantwoordelijkheid om bedrijven te helpen om aan de AVG te voldoen. We geloven bovendien dat een gedragscode een goede manier is om transparantie en vertrouwen in de markt te stimuleren.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mooie mijlpaal. Ik hoop dat veel leden van NL digital deze code gaan implementeren.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-03-15T11:29:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.