Sanderink opent groot juridisch tegenoffensief

Gerard Sanderink, eigenaar van Centric, Strukton, Oranjewoud/Antea, wil iedereen nog harder aanpakken die naar zijn beleving tegen hem heeft samengespannen. Dat zijn een aantal (vooral Almelose) rechters, het hoofd van het Openbaar Ministerie, de Ondernemingskamer, commissarissen van zijn bedrijven Strukton en Oranjewoud/Antea, juristen, accountants (Mazars), een deurwaarder, advocaten van de tegenpartij en media.

Ook 'de Russen' kunnen hun borst natmaken. Hen wordt verweten via vermeende manipulatie van het rechtssysteem en omkoping 'de Nederlandse infrastructuur' door overname van Centric, Strukton, Oranjewoud/Antea te willen controleren.

Sanderink, daarbij geholpen door zijn kersverse echtgenote Rian van Rijbroek, stuurde deze week naar alle Kamerleden en wethouders en gemeenteraadsleden van vrijwel alle gemeenten in Nederland een nieuwe serie mails. Daarin wordt gedetailleerd uitgelegd hoe Sanderink naar zijn mening steeds meer tegenwerking ondervindt. Hij voelt zich het slachtoffer van een massale samenspanning en probeert dat aan de hand van talloze stukken te bewijzen.

De strijdbare Sanderink zegt zich al te hebben verzekerd van de ster-strafpleiter Gerard Spong en Arjen Paardekoper, bedrijfsovername-specialist en topadvocaat op gebied van ondernemingsrecht. 'Alles is al met hen doorgesproken. Ze gaan de zaken oppakken', heeft Sanderink verklaard tijdens  een roerige vergadering met de commissarissen van zijn bouwbedrijf Strukton waarin ook Van Rijbroek het hoogste woord voerde.

Maar voor aanstaande woensdag wanneer de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam zich buigt over het verzoek van de commissarissen van Strukton en Oranjewoud om Sanderink als bestuurder te wippen, lijkt de koppige ondernemer nog geen advocaat hebben. Tot voor kort had zich geen advocaat gevoegd, wat bijzonder is in dit soort juridisch complexe kwesties.

Niet alleen

"Van Rijbroeks verdediging moet het overigens bepaald niet hebben van krachtige juridische argumenten"

Toch staat Sanderink staat niet alleen in wat misschien wel het meest cruciale juridische gevecht uit zijn leven wordt. Van Rijbroek is momenteel Sanderinks belangrijkste adviseur in de juridische strijd waarmee hij schorsing bij Strukton wil voorkomen. Ze schrijft alle brieven ter verweer, behoorlijk uitgebreid en in 'begrijpelijke', niet al te juridische termen. Ook in de affaire rond het terugeisen van de lening van tachtig miljoen euro door Centric is Sanderink aangewezen op zijn jonge eega.

Uit stukken blijkt dat de Brabantse zelf de handschoen opneemt tegen Stibbe Advocaten die namens Centric eisen dat Sanderink Investments deze lening plus acht miljoen euro rente spoedig terugbetaalt. Van Rijbroeks verdediging moet het overigens bepaald niet hebben van krachtige juridische argumenten. Maar het aan elkaar breien van gebeurtenissen en het trekken van verbanden zonder veel juridisch bewijsmateriaal gaat haar goed af.

Bedrog

Het echtpaar uit Veghel verwijt de commissarissen die Sanderink alle beslissingsmacht bij Strukton willen ontnemen, 'dwaling, misleiding en bedrog'. Ook accountant Mazars treft dat verwijt. Sanderink zegt bovendien te gaan onderzoeken of ook Centric-bestuurder Peter Wakkie daarvan is te beschuldigen. It-dienstverlener Centric waar Sanderink eerder volledig buitenspel werd gezet, is volgens hem mede schuldig. Als de Ondernemingskamer Sanderink ook over zijn grote bouwpoot de zeggenschap ontneemt, stapt hij naar het European Public Prosecutor's Office.

Computable zag 116 bestanden in die vanuit Veghel naar Kamerleden en een aantal wethouders zijn gestuurd. Liefst 683 megabyte aan brieven en ook uiterst bedrijfsgevoelige informatie zijn bij de mails aan politici gevoegd, evenals een opname van een roerige vergadering met de Strukton-commissarissen. Die worden als ware het schooljongens door een steeds nijdiger wordende Sanderink toegesproken, met geregeld een 'Brabants geluid' er tussendoor. Ook Van Rijbroek probeert hen de oren te wassen.

Met de interim-bestuurder van Centric, de ervaren jurist Peter Wakkie, heeft Sanderink nog een appeltje te schillen. Een fors aantal bijlagen is in het Spaans. Die hebben de bedoeling Peter Wakkie en Marcel Evers, de bewaarder van de aandelen Centric (die van Sanderink zijn afgepakt), in de hoek van een Russische criminele groep te plaatsen. Zij zitten volgens Sanderink ook in het complot.

Meer over Sanderinks ruzie met de commissarissen in een volgend achtergrondverhaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik vraag me af of Spong weet dat hij, namens de Sanderinks, tegen zoveel partijen stelling moet nemen.

Ben zo benieuwd of de heren Spong en Paardekoper ook weten dat ze actief zijn voor de heer Sanderink. Kan mij namelijk niet voorstellen dat deze heren zich voor het karretje laten spannen van Gerard en Rian. Rechters aanpakken? Denk dat Sanderink bij Gerard Spong niet verder gekomen is dan de toezegging dat hij daarnaar zal kijken. Die Gerard toch. Bedoel Sanderink, niet Spong.

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-05-19T11:13:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.