Weinig aangiftebereidheid bij cybercrime

De meerderheid (59 procent) van medewerkers die te maken krijgt met cybercrime doet hier geen melding of aangifte van. Doen ze dit wel, dan is de ict-afdeling van het bedrijf de plek waar ze zich het vaakst melden (34 procent). Dit blijkt uit het cybersecurity-onderzoek 'Alert Online 2023' dat in opdracht van het ministerie van Economische Zaken is uitgevoerd.

Redenen om geen aangifte of melding te doen zijn de geringe schade (door 41 procent genoemd), de moeite die het kost (17 procent) en het idee dat het weinig zin heeft (13 procent). Verder valt op dat een op de vijf kleine bedrijven geen enkele actie onderneemt om veilig online te zijn. De onderkant van het mkb blijft wat dat betreft ver achter bij de rest van het bedrijfsleven.

Tweefactorauthenticatie is de meest genomen maatregel om het risico op frauduleuze inlogpogingen te verkleinen. Phishing is de meest voorkomende vorm van internetfraude in de werksituatie. Een op de vijf medewerkers ontving in de afgelopen twaalf maanden op het werk een phishingmail. Onder het personeel dat verantwoordelijk is voor de ict, is dit zelfs de helft.

De ict-verantwoordelijken maken zich vooral zorgen om het gevaar van een datalek. Een kwart is daar (erg) ongerust over. Inmiddels blokkeert een derde van de grote bedrijven bij medewerkers de toegang tot bepaalde sociale media om de digitale veiligheid te vergroten.

Overheidsdienaren

Ambtenaren dichten zichzelf een grote kennis van security toe. Vier op de vijf ambtenaren beoordelen de eigen kennis over online-veiligheid als redelijk (36 procent) tot (zeer) goed (43 procent). Dat is meer dan Nederlanders gemiddeld (71procent). Een kwart van de overheidsdienaren maakt zich weleens zorgen om de digitale veiligheid op het werk. In opmars bij de overheid is het inloggen in twee stappen. Twee derde van de ambtenaren is verplicht dit te doen. In 2022 gold dit voor iets meer dan de helft. 

Het ministerie laat jaarlijks onderzoek doen naar het cyberbewustzijn in Nederland. I&O Research peilde dit onder bijna 1.100 Nederlanders en meer dan duizend ict-medewerkers en verantwoordelijken in het bedrijfsleven.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Uw reactie

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren maar dan wordt uw reactie pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om uw reactie direct geplaatst te krijgen moet u eerst rechtsboven inloggen of u registreren

Vul uw naam in
Vult u een geldig e-mailadres in
Vult u een reactie in
Jaarbeurs b.v. gaat zorgvuldig en veilig om met uw persoonsgegevens. Meer informatie over hoe we omgaan met je data lees je in het privacybeleid
Als u een reactie wilt plaatsen moet u akkoord gaan met de voorwaarden
Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures Maatschappij

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2023-10-03T09:52:00.000Z Alfred Monterie


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.