Spionagemiddag en security dialoog in Computable Café

Ict-vaktitel combineert inhoud en vermaak tijdens ict-beurzen in de Jaarbeurs

Dit artikel delen:

In 2017 sprak hacker Mafiaboy in Computable Café

Computable is tijdens de ict-vakbeurzen Infosecurity.nl, Data & Cloud Expo in de Utrechtse Jaarbeurs opnieuw aanwezig met het Computable Café. Een plek voor ontmoetingen met vakgenoten en interessante sessies en debatten. Nieuw dit jaar is de Nationale Security Dialoog, op donderdag 31 oktober 2019. We gaan met zoveel mogelijk belanghebbenden brainstormen hoe we tot één centrale securityagenda kunnen komen in Nederland. Kom je ook meepraten?

Cyberveilig Nederland, Digital Trust Center, NCSC en Team High Tech Crime van de politie; er zijn tal van initiatieven en samenwerkingen rondom de aanpak van cybercrime. Toch heerst er in de markt verwarring over wat je van partijen mag verwachten en voelt het enorm versplinterd wat we aan het doen zijn. Het zou mooi zijn als er een duidelijkere rolverdeling zou komen.

Dit gaan we bespreken in de Nationale Security Dialoog, die plaatsvindt op de tweede beursdag om 10.30 uur in Computable Café. Vertegenwoordigers van securityleveranciers, belangbehartigers, politieke organisaties en alle overige belanghebbenden gaan met elkaar het gesprek aan om te kijken of we gezamenlijk een duidelijkere agenda van verschillende partijen kunnen laten aansluiten op één centrale kalender vanuit de publieke sector. In deze dialoog gaan we op zoek naar structuur in de vele initiatieven rondom de aanpak van cybercrime. Iedereen die aan deze dialoog wilt bijdragen wordt opgeroepen om deel te nemen in Computable Café.

Spionagemiddag

Het is deze zelfde donderdag 31 oktober 2019 dat Computable nog iets opvallends in zijn Café-programmering heeft staan: de spionagemiddag. Van 13.30 tot 16.00 uur gaan we in drie sessies in op digitale spionage over de wereld heen. In de eerste sessie kijken we naar de rol van Nederland in de digitale oorlogsvoering. Waar zijn wij digitaal allemaal toe in staat in Nederland? Hoe ver reiken onze digitale tentakels? En wat kunnen wij als Nederland met onze digitale mogelijkheden wereldwijd? Experts geven een inkijkje in de digitale keerzijde van alle innovaties waar Nederland om bekend staat.

In de tweede sessie van de middag gaan we in op de verschillende digitale hoofdpijndossiers wereldwijd. Experts gaan bijvoorbeeld in op cases als digitale inmenging bij verkiezingen, Ruslands digitale bemoeienissen in regeringen en de achterdeurtjespolitiek van China. De spionagemiddag in Computable Café wordt afgesloten met een spannende sessie waarin we traditionele spionage gaan vergelijken met digitale spionage.

Ai-discussie

Overigens vindt deze donderdag rond het middaguur ook nog een sessie over artificial intelligence in Computable Café plaats. Steeds meer bedrijven en overheden schakelen ai-toepassingen in bij de analyse van data. Wat zijn de ethische risico’s die kleven aan de opkomst van ai? Ligt discriminatie van bepaalde groepen op de loer? Zitten er weeffouten in algoritmen? Wat is de oplossing om tot ‘eerlijke’ ai te komen?

Cloudtips en securitydebat

Gratis tickets!

Registreer nu voor gratis beurstickets voor Infosecurity.nl en Data & Cloud Expo en gratis toegang tot seminars.

Op woensdag 30 oktober 2019 zijn er, uiteraard, ook allerlei sessies in Computable Café. We trappen de beurs af met tips hoe u een solide cloudstrategie kan ontwikkelen. De migratie naar de cloud vereist dat beveiligingsregels en operationeel beheer worden herzien en dat er een nieuwe aanpak wordt ontwikkeld. Ook worden bestaande werkwijzen en methoden ter discussie gesteld. Cloud computing biedt ook mogelijkheden om nieuwe kansen te grijpen en nieuwe diensten en bedrijfsmodellen te ontwikkelen. Het is dus belangrijk om goed over uw cloudstrategie na te denken. In deze sessie gaan we in op de leerlessen van cloudmigraties en waar u op moet letten bij een transformatie naar een cloudinfrastructuur.

Daarna is het de beurt aan verschillende chief information security officers (ciso’s), securityverantwoordelijken en experts in werving van securityexperts om met elkaar in debat te gaan over diverse securitythema’s. Wat zijn de gevolgen van de opkomst van artificial intelligence voor security? Welke voordelen bieden allianties van securitybedrijven en branchepartijen in de strijd met cybercriminelen? Wat zijn de gevolgen van supercomputing voor het kraken van encryptie? Het is zomaar een greep uit de stellingen die aan bod kunnen komen tijdens het securitydebat.

AVG en digitale toekomst

Anderhalf jaar na de start mag er uiteraard geen sessie over de AVG in Computable Café ontbreken. Inmiddels zijn de eerste boetes uitgedeeld en privacyzaken en datalekken staan direct in de publieke belangstelling. In deze sessie kunt u leren van de leerlessen van betrokkenen. Betrokkenen zullen onder meer ingaan op een datalek in een event-app van Jaarbeurs

Bent u verzekerd van een digitale toekomst? Dat is maar net de vraag! Een veilige digitale wereld vraagt competenties van de linker- en rechterhersenhelft. Bent u voorbereid op de snelheid die digitalisering van ons vraagt? Heeft u de juiste competenties als persoon en als leider om in deze wereld te overleven? We gaan in discussie over nieuwe technologieën die bijdragen aan een veilige wereld. Welke talenten heeft u nodig om voorop te blijven lopen op het gebied van innovatie? Wat wordt er van u verwacht als persoon en als leider om onze digitale wereld een stukje veiliger te maken?

Blockchain en borrels

René Veldwijk

Ongeveer drie jaar geleden begon blockchaintechnologie op te komen en de afgelopen jaren was het een echte hype. Maar wat heeft het ons nou gebracht? Criticaster René Veldwijk is geen tegenstander van blockchain maar vraagt zich regelmatig hardop af of blockchain wel die heilige graal is die door veel bedrijven wordt voorgehouden. Hij sluit daarom op de eerste beursdag het inhoudelijke programma in Computable Café af met de sessie ‘Kijk uit met blockchain!’. Op ludieke wijze gaat hij in op de keerzijde van de techniek.

Uiteraard mag in een café een borrel niet ontbreken en daarom sluiten we beide beursdagen af met een hapje en drankje in Computable Café. Als u dus de beurzen op één of beide dagen bezoekt, dan bent u vanaf 16.00 uur van harte welkom om het glas te komen heffen in Computable Café en om na te praten over al uw ervaringen die u hebt opgedaan op de desbetreffende beursdag. Tot dan!

Dit artikel is eerder verschenen in Computable Magazine 2019/#6

Programma Computable Café

30 oktober 2019

10.30 - 11.15 Naar de cloud? Tips en tricks voor een solide strategie

11.30 - 12.15 Securitydebat, CISO’s lichten verschillende thema’s uit (debat i.s.m. Computer Futures)

13.45 - 14.30 Oh nee, daar is de AVG!

14.55 - 15.25 Verzeker uw digitale toekomst! (debat i.s.m. RightBrains)

15.30 - 16.00 Kijk uit met blockchain! (monoloog van René Veldwijk)

16.00 - 17.00 Netwerkborrel

31 oktober 2019

10.30 - 11.15 Nationale Security Dialoog: hoe komen we tot één securityagenda?

11.30 - 12.15 Ai en ethiek, hoe zorgen we voor eerlijke ai?

13.30 - 14.30 Spionagemiddag: Nederland als spil in digitale oorlogsvoering

14.30 - 15.30 Spionagemiddag: Digitale hoofdpijndossiers over de wereld

15.30 - 16.00 Spionagemiddag: Traditionele vs. digitale spionage

16.00 - 17.00 Netwerkborrel

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-10-25T11:03:00.000Z Sander Hulsman


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.