Voorstel bewaarplicht aangenomen

Een ruime meerderheid in het Europees Parlement heeft vanmiddag het voorstel goedgekeurd om naast telefonie ook de opslag van internetverkeersgegevens voor minimaal een half jaar en maximaal twee jaar te verplichten.

Er schaarden zich in totaal 387 europarlementariërs achter het compromis van de socialistische en christen-democratische fracties in november sloten met de Europese ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken over de bewaarplicht. Ruim tweehonderd volksvertegenwoordigers stemden tegen de bewaarplicht, die bedoeld is om terrorisme in de Europese Unie beter te bestrijden. Naast informatie over telefoonoproepen, gesprekken en faxberichten moeten telecom- en internetbedrijven ook e-mails, voip-berichten en het aan- en afmelden op internet gaan vastleggen. Tegenstanders waaronder de Consumentenbond en Bits of Freedom beschouwen het vastleggen van deze verkeersgegevens als een veel te grote inbreuk op de privacy.

Alle EU-lidstaten moeten de maatregel in juli 2007 ingevoerd hebben. De bewaartermijn mag per EU-lidstaat verschillen. Ook krijgt de telecomsector waarschijnlijk zelf de rekening gepresenteerd van deze antiterreurmaatregel al zal compensatie van deze kosten niet als staatssteun opgevat worden. Wel komt er een verplichte vergoeding voor het opvragen van deze informatie door de overheid.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het woord terrorisme is hard op weg het meest misbruikte woord van alle te worden.

Er is geen terrorisme! En als het er is, is het net zoveel als 200 jaar geleden. Het gaat dus om iets anders en de ICT wordt daar zwaar mee belast. De ICT moet de permanente honger naar controle en macht stillen, maar deze honger is onstilbaar.

Hiermee is het succes van ICT haar eigen zwaard van Damocles. Hoe meer mogelijk is, hoe het zal worden gebruikt voor controle en macht.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-12-14T15:48:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.