Brit hoogleraar it-beheer bij universiteit Groningen

Philip Powell bekleedt de nieuwe leerstoel voor it-beheer aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat zich vier jaar lang bezighouden met de economische aspecten van het beheren van informatiesystemen.

Powell is hoogleraar informatiemanagent en vice-decaan aan de Britse Universiteit van Bath. Hij wordt gezien als een autoriteit op het terrein van ‘it-economics’: hoe kan het economisch beheer van informatiesystemen zo goed mogelijk worden ingericht. Powell is bestuurslid geweest van de Association of Information Systems (www.aisnet.org) en auteur van een aantal standaardwerken op beheergebied. Hij is één dag in de week in Groningen, waar hij assistentie krijgt van onderzoeker Peter Schuurman. Naast het geven van college aan een groep promovendi wil Powell een internationaal standaardwerk op het gebied van it-economics schrijven. Het bestuur van de universiteit moet de benoemingen overigens formeel nog goedkeuren.

De leerstoel it-beheer is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen en automatiseerder GetronicsPinkroccade. Beide partijen wilden iets doen aan de wetenschappelijke lacune die bestaat sinds de pensionering in mei 2001 van toenmalig hoogleraar Maarten Looijen aan de TU Delft. Zijn post is daarna wegbezuinigd. "De leerstoel is een voorbeeld van een geslaagde samenwerking tussen wetenschap en industrie. Tot nu toe werd er in de it-wereld veel over gepraat, maar kwam er nauwelijks iets van de grond. Nu doen we het!", stelt professor Berghout van de Groningse alma mater. De hoogleraar bestuurlijke informatiekunde benadrukt dat GetronicsPinkroccade alleen de leerstoel betaalt en dat de universiteit de kandidaat zoekt en de voorwaarden stelt voor onafhankelijk onderzoek. "Er zijn bedrijven geweest die én wilden betalen én de kandidaat wilden bepalen, maar daar doen we niet aan."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-01-26T12:26:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.