Umts-straling heeft gevolgen voor hersenactiviteit

Elektromagnetische velden van mobiele telefoons prikkelt een deel van de hersenschors. Volgens Italiaanse wetenschappers is er geen bewijs dat deze straling nadelige gevolgen heeft.

Tijdens het onderzoek gebruikten vijftien mannelijke proefpersonen drie kwartier lang een standaard gsm-toestel, waarna de hersenactiviteit werd gemeten. Bij twaalf van de vijftien deelnemers bleek dat de hersenactiviteit in het gebied dat verantwoordelijk is voor motorische handelingen werd gestimuleerd. Na ongeveer een uur was er geen extra hersenactiviteit meer meetbaar.

De onderzoekers benadrukken dat de conclusie van het onderzoek niets zegt over de schadelijkheid van de prikkeling van de hersenschors. Wel speculeren de onderzoekers dat mensen die lijden aan ziekten die te maken hebben met hersencelstimulatie, zoals epilepsie mogelijk gevolgen ondervinden. Daarvoor is meer onderzoek nodig, stellen de onderzoekers.

Eerder bleek uit Zwitsers onderzoek dat umts-straling niet gevaarlijk is. In 2003 bleek nog uit onderzoek van TNO dat elektromagnetische velden van umts-zenders tot duizeligheid en concentratieproblemen kunnen leiden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik hoop dat het eindelijk eens grondig wordt uitgezocht...door...onafhankelijke deskundigen.

Heb nu het idee dat het net als met de olie en benzine ...van belang is voor de producenten en beleggers om vooral een positief resultaat te verkondigen.

Uiteindelijk komen ze later zichzelf weer tegen,in ieder geval in hun kleinkinderen.

Maar dan is het te laat.

GSM en UMTS zijn twee verschillende zaken. Jullie gebruiken de termen door elkaar.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-06-27T08:43:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.