JPEG-schikkingen bereikt over omstreden patent

Forgent Networks heeft schikkingen voor zijn patent op JPEG getroffen met 45 ict-leveranciers, waaronder Microsoft en een reeks pc-leveranciers. Forgent, een bedrijf dat voornamelijk drijft op zijn intellectueel eigendom, vangt hiermee acht miljoen dollar. Dit is een aardige aanvulling op de jaaromzet van zestien miljoen.

Forgent heeft een patent op compressie van beeldmateriaal. Het bedrijf kreeg dat in handen met de overname in 1997 van Compression Labs, dat het patent sinds 1987 had, maar wel betrokken was bij het standaardisatieproces voor de JPEG-standaard. Dit patent wordt volgens Forgent geschonden door JPEG, een nagenoeg alomtegenwoordig grafische compressieformaat wat in gebruik is op websites, in digitale camera's en (dus) ook in veel applicaties.

Het bedrijf had een schadevergoeding van een miljard dollar in gedachten, maar neemt nu genoegen met acht miljoen. Eerder had een zestigtal fabrikanten van digitale camera's al geschikt, wat Forgent 110 miljoen dollar opleverde. Eind vorig jaar namen vijftien bedrijven, waaronder Yahoo, een licentie op de gepatenteerde technologie. In ruil voor de nu gesloten definitieve schikking laat Forgent zijn claims varen.

Het kiest daarmee eieren voor zijn geld; het Amerikaanse Patentenbureau had namelijk begin dit jaar al aangekondigd het omstreden JPEG-patent aan een herkeuring te onderwerpen. Dit gebeurt op het eind 2005 ingediende verzoek van de Public Patent Foundation. Die nonprofit organisatie stelt dat het patent ten onrechte is verleend aan Forgent en dat de JPEG-technologie vrijelijk beschikbaar moet zijn. De stichting noemt de schikking een overwinning, aangezien Forgent zijn claims nu laat vallen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-11-03T14:16:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.