Nijpend tekort aan it-auditors

Er is een groot tekort aan gekwalificeerde it-auditors. De krapte op de arbeidsmarkt in zowel de it-sector als de accountancy-branche lijkt zich als een 'multiplier' voor te doen ten aanzien van it-auditors.

Uit de jaarlijkse opgave van gekwalificeerde it-auditors (RE's), ingeschreven in het NOREA-register, blijkt vooral een tekort aan it-auditors bij (externe) audit- of accountancy-firma's. Dit tekort komt doordat het aantal it-auditors werkzaam bij interne auditdiensten van met name grote ondernemingen opnieuw is gestegen. Deze trend doet zich, volgens de NOREA, al vier jaar voor. Het aandeel interne it-auditors is boven de 50 procent gekomen en inclusief de it-auditors werkzaam in de non-profit sector zelfs boven de 65 procent.

Een andere trend die de NOREA ziet, is de groei van het aandeel ‘IT-auditors in business'. It-auditors stromen door naar managementfuncties als cio, controllers en Security- of technology officer en houden zich niet (meer) bezig met beoordelingen ten behoeve van interne of externe opdrachtgevers.

Het aantal studenten aan de erkende post-initiële it-audit opleidingen (inmiddels vier in Nederland) is in het afgelopen jaar fors gestegen, maar het zal nog zeker twee jaar duren, voordat het effect hiervan op de arbeidsmarkt merkbaar is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Voor 80-90 procent puur gericht op "window dressing". Zelden een auditor gezien die weet waar hij het over heeft. De auditing industrie vaart er wel bij, net als de (top)ondernemingen die elk vele tienduizenden euro's uitgeven voor een veilig gevoel, geleverd door deze "schijnveiligheid".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-06-14T11:30:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.