EU-hof schuift bezwaren Microsoft terzijde

Voorzitter hamer

Het Europese hof heeft het beroep dat Microsoft aanspande tegen de antitrustzaak van de Europese Commissie, afgewezen. Microsoft gaat waarschijnlijk in hoger beroep bij het hoogste rechtsorgaan van Europa.

Vanochtend maakte het Europese Hof van Eerste Aanleg in Luxemburg bekend dat het Microsofts beroep tegen de boete die de Europese Commissie het bedrijf in 2004 oplegde wegens misbruik van zijn monopoliepositie, afwijst. Destijds gaf toenmalig eurocommissaris Mario Monti een boete van een slordige 497 miljoen euro.

Analisten verwachten dat Microsoft in hoger beroep gaat bij het Europese Hof van Justitie, Europa's hoogste rechtsorgaan.

Door de afwijzing van het beroep, geven de rechters de Europese Commissie op nagenoeg alle vlakken gelijk. Alleen bij de aanstelling van een toezichthouder zou Brussel zich volgens de rechters hebben vergalloppeerd. De verwachting is dat de Commissie zich door de uitspraak gesterkt voelt in zijn pogingen om Microsoft en andere dominante high-tech bedrijven die hun marktpositie zouden misbruiken, aan te pakken.

Microsofts argument dat zijn intellectueel eigendomsrechten juist bescherming zou bieden tegen marktregulering, schoof de rechtbank terzijde. Het hof was ook niet gevoelig voor het argument dat high-tech bedrijven vanwege hun snelbewegende aard sowieso anders behandeld zouden moeten worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-17T10:30:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.