Forrester: goede tijden voor beheersoftware

De markt van software voor ict-beheer neemt aanzienlijk toe in 2008, concluderen onderzoekers van Forrester. Ze ontdekten dat beheersoftware op steeds grotere schaal wordt aangewend om ict-processen te automatiseren.

2008 belooft een goed jaar te worden voor leveranciers van software voor ict-beheer. Dat becijferden analisten van onderzoeksbureau Forrester in hun rapport 'The IT Management Software Market In 2008'.  Het rapport biedt een marktoverzicht en analyse van de belangrijkste spelers op de markt.

De voornaamste trend op gebied van beheersoftware is de grootschalige adoptie van technologie die ict-processen automatiseert. Eindklanten willen vooral investeren om operationele ict-uitgaven verder naar beneden te brengen, maar ook om de concurrentiepositie te verbeteren via betere kwaliteit van de dienstverlening door automatisering.

Twee kampen

Jean-Pierre Garbani en Thomas Mendel zijn de auteurs van het rapport. Ze vinden dat leveranciers op dit gebied steeds meer in twee tegenstellende, elkaar completerende kampen verdeeld kunnen worden. Aan de ene kant plaatsen zij BMC, CA, HP en IBM. Zij domineren de top en vergroten hun marktaandeel met overnames van kleinere softwareontwikkelaars.

In 2007 waren de vier verantwoordelijk voor 43 procent van de markt. Alleen al HP's acquisitie van Mercury zorgde voor een aanzienlijke toename in marktaandeel door de vier bedrijven.

Aan de andere kant zitten de kleinere softwareleveranciers. Zij gebruiken soms open source om een goed afgeronde, krachtige beheeroplossing te bieden die vaak goedkoper is dan de oplossing van de 'grote jongens'. Dit kan interessant zijn voor ondernemingen in het mkb, maar ook steeds vaker voor de grotere bedrijven.

Middenmoot gevaarlijk

De onderzoekers van Forrester waarschuwen dat het gevaarlijker wordt om de middenmoot te vormen. "Het is een heterogene groep. Meestal bouwen deze leveranciers een portfolio van beheersoftware of worden succesvol in het verkopen van een unieke oplossing. Voor hen is de grote uitdaging om hun volgende zet te bepalen, aangezien ze steeds meer van twee kanten worden aangevallen door grote en kleine leveranciers." Het rapport toont namelijk dat het marktaandeel van de top 10 in 2007 aanzienlijk toenam, ten nadele van andere leverancier in dit segment.

Het volledige rapport van Forrester Research is hier te vinden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-03-28T10:36:00.000Z Redactie Computable/Channelweb
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.