OpenOffice 3-beta opent Office 2007 OOXML

OpenOffice ondersteunt al het Open Document Format (ODF), maar de aanstaande versie 3 opent ook het Office OpenXML-bestandsformaat dat Microsoft gebruikt in zijn kantoorpakket Office 2007. De bèta van OpenOffice 3 is nu vrijgegeven voor Windows en Mac OS X.

De concurrentiestrijd tussen Microsoft Office en het open source OpenOffice laait binnenkort weer op. De aanstaande versie 3 van laatstgenoemde heeft namelijk als één van de verbeteringen dat het bestanden in het Office OpenXML-formaat (OOXML) kan openen. OpenOffice ondersteunt al het open bestandsformaat ODF (Open Document Format), maar kan straks dus ook OOXML-bestanden aan.

Dat formaat is oorspronkelijk door Microsoft ontwikkeld en eerder al door de ECMA tot officiële open standaard benoemd. De ISO (International Standards Organisation) heeft het ECMA-besluit onlangs overgenomen, echter niet zonder controverse en hobbels. Zo voert de antitrustafdeling van de Europese Commissie nu een onderzoek uit naar de ISO-standaardisatie van OOXML. ODF was al door de ISO tot standaard verheven. Microsoft gebruikt OOXML in de nieuwste versie 2007 van zijn applicatiepakket Office.

Nog niet rijp

De beta van OpenOffice 3 valt te downloaden, maar is nog niet rijp voor echt productiewerk, waarschuwen de ontwikkelaars. Naast ondersteuning voor OOXML is ook de ondersteuning voor ODF alvast bijgewerkt naar de nieuwe versie 1.2 van die standaard. De software is ook aangepast voor Windows Vista. De definitieve versie moet in september dit jaar gereed zijn, meldt producent Sun Microsystems.

Mac Aqua-interface

De nu vrijgegeven beta van OpenOffice is er ook in een uitvoering voor Mac OS X op Intel-processoren. De Mac-uitvoering gebruikt nu de Aqua-interface van Apple's besturingssysteem. Het open source-kantoorpakket was voorheen geen echte OS X-applicatie omdat het nog steunde op de X11-interface (voluit het X Window System). X11 is standaard aanwezig in de meeste Unix-varianten waaronder ook BSD waarop Apple zijn Mac OS X heeft gebaseerd.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-09T21:12:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.