Voorspellende analyse kan alleen met steun directie

Predictive analytics, het op statistiek en data-analyse gebaseerde voorspellen van marktwijzigingen, kan ondernemingen pas helpen als de bedrijfstop en alle medewerkers de gevolgen ervan steunen. Dat vertelt SPSS-directeur Jack Noonan aan Computable.

Alleen met de onvoorwaardelijke steun vanuit directie kan voorspellende analyse, ofwel predictive analytics, bedrijven helpen bij het optimaliseren van hun activiteiten. Dat vertelt ceo Jack Noonan van softwareleverancier SPSS aan Computable. Predictive analytics is het op statistiek en data-analyse gebaseerde voorspellen van marktwijzigingen, dat vervolgens door het flexibel aanpassen van bedrijfskritische processen tot een concurrentievoordeel kan leiden.

Noonan deed zijn uitspraak tijdens de Europese gebruikersconferentie Directions 2008 in Athene. "Zonder 'executive buy-in' zijn voorspellende analyses gedoemd te mislukken." Volgens hem is de afgelopen twee jaar veel verbeterd en ziet het management vaker de meerwaarde van zulke diepgravende statistische proces- en marktanalyses.

Kinderschoenen

Met de steun uit de top is succes echter nog niet gegarandeerd. "Er moet een heldere roadmap worden opgesteld, met daarin duidelijk omschreven hoe, wanneer en door wie de analyseresultaten worden toegepast. Vervolgens moeten alle betrokkenen er ook daadwerkelijk achter staan en willen meehelpen aan procesveranderingen die uit de analyse nodig blijken. Veel mensen zijn echter bang voor veranderingen", aldus Noonan.

Voorspellende analyses staan volgens de Amerikaan nog in de kinderschoenen. Zijn bedrijf, dat voornamelijk bekend is van de statistische softwarepakketten, begon er enkele jaren geleden mee. Inmiddels zijn er meerdere producten die door datamining en analyses bedrijven een kijkje in de toekomst kunnen bieden. De technologie wordt door steeds meer ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen omarmd, in de hoop hun concurrentie een stap voor te blijven. Zo wordt tegenwoordig de opbrengst van Hollywood-films nauwkeurig ingeschat, nog voordat een seconde film is geschoten.

Behalve SPSS biedt ook softwareleverancier Sas computerprogramma's voor het doen van voorspellende analyses.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-05-14T10:34:00.000Z Diederik Toet
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.