ICT-budget stijgt komend jaar niet

Bedrijven hebben in 2009 hetzelfde ict-budget als dit jaar. Daarom wordt het budget efficiënt ingezet. Ook uitbesteding moet kosten besparen.

Het ict-budget van Nederlandse ondernemingen groeit steeds minder hard. Analistenbureau IDC merkt dat de ict-markt groeit, maar dat het ict-budget weinig tot niet stijgt. "Steeds meer bedrijven kiezen ervoor diensten uit te besteden, wat zorgt voor een groei van de ict-markt. Het budget van de eigen ict-afdeling wordt kleiner", zegt IDC-analist Peter Vermeulen.

Ook Adriaan Meij van onderzoeksbureau AME Research heeft het idee dat de ict-budgetten gaan dalen. "De macro-economie wijst daar wel op." De omzet van ict-dienstverleners stijgt daarentegen wel, wat erop wijst dat bedrijven wel veel uit te geven hebben. "Dat de omzet stijgt van ict-dienstverleners komt waarschijnlijk door de opdrachten die vorig jaar nog zijn binnengehaald."

Lager budget

Uit onderzoek van Forrester van maart dit jaar bleek dat 41 procent van de bedrijven in 2008 een hoger ict-budget verwacht dan vorig jaar. Dit onderzoek werd gehouden onder bedrijven in Noord-Amerika en een aantal Europese landen, maar niet in Nederland. Twintig procent van de respondenten verwachtte een lager budget dan in 2007. Forrester verwacht een groei van drie procent van het ict-budget van 2008.

Bedrijven zetten het ict-budget steeds efficiënter in, merkt Vermeulen op. Dat vindt hij terecht. "Veel organisaties kunnen een efficiëntieslag maken." Deze bedrijven kijken onder andere naar nieuwe technologie om kosten te besparen.

Virtualisatie

Uit het onderzoek van Forrester blijkt dat driekwart van de bedrijven ict efficiënter wil inzetten. Virtualisatie is daartoe een middel, aldus Vermeulen van IDC. Bedrijven willen daarnaast wel dat de kwaliteit van de dienstverlening gelijk blijft of verbetert.

Grote bedrijven willen de operationele kosten op langere termijn laten dalen. Die trend is al langer zichtbaar, zegt Vermeulen. In eerste instantie proberen ondernemingen intern kosten te besparen, maar als dat niet meer lukt zoeken ze alternatieven. Outsourcing is daar een middel voor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-06-05T14:16:00.000Z Rian van Heur


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.