Rechter herroept verbod gratis internet scholen

Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag het kort geding herroepen, waarin KPN verboden wordt om Nederlandse scholen drie jaar lang van gratis internet te voorzien.

Het gerechtshof in Den Haag heeft de uitspraak van de kort geding rechter nietig verklaard. Deze bepaalde in november 2003 dat het aanbod van KPN in strijd is met de mededingswet. De kort geding rechter redeneerde destijds dat het telecomconcern de grootste speler is in de markt voor breedbandtoegang tot internet. Hierdoor gebruikt het zijn machtspositie om de huidige scholenprovider Nltree en andere internetaanbieders met een aanbod ver onder de kostprijs uit de scholenmarkt te drukken. Dit doel was ook aannemelijk omdat het telecombedrijf enkele jaren terug ook meedong naar de opdracht om de Nederlandse onderwijsinstellingen enkele jaren van internetdiensten te voorzien.
 
In het hoger beroep acht de rechter het niet bewezen dat KPN een dominante marktpositie bekleedt in de markt voor breedbandtoegang tot internet. Het telecombedrijf komt net als de gezamenlijke kabelbedrijven uit op een marktaandeel van rond de 40 procent. Daarom acht de rechter de mededingingswet op dit geval niet van toepassing.
 
Hij geeft toe dat KPN met het gratis internetaanbod concurrenten op zijn dsl-infrastructuur buiten spel zet. Alleen vindt de rechter dat het andere partijen als Nltree ook vrij staat om scholen gratis internettoegang aan te bieden. Ook vindt de rechter dat nu ruim 66 procent van de ruim tienduizend scholen een contract heeft gesloten met Nltree het belang van KPN zwaarder weegt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-03-11T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf