Minister wil extra controle op stemmachines

De Ierse ophef over de stemmachines van de Nederlandse producent Nedap is overgeslagen naar ons land. De Tweede Kamer wil van minister Remkes weten of de Nederlandse stemmachines aan de wettelijke eisen voldoen.

De Ierse regering gaat Nederlandse stemmachines inzetten bij de verkiezingen voor het Europese Parlement later dit jaar. De machines zijn in Ierland omstreden sinds het in informatiebeveiliging gespecialiseerde Ierse bedrijf Zerflow twee jaar terug in een kritisch rapport stelde dat de gesloten software-opzet van de Nedap-apparatuur controle van de stemmentelling blokkeert. Ook meenden de beveiligingsexperts van dit bedrijf dat de vellen met de namen van de kandidaten en de 'backup-cartridge' te manipuleren zouden zijn.
 
Bij een peiling onder lezers van de Ierse krant Sunday Business Post drie weken terug geeft een meerderheid aan de elektronische stemmachines te wantrouwen. Zij willen een papieren uitdraai bij het uitbrengen van iedere stem om het apparaat te kunnen controleren. Vorige week vroegen de CDA Tweede-Kamerleden Liesbeth Spies en Maarten Haverkamp minister Johan Remkes van Binnenlandse Zaken of de stemmachines hun werk goed doen.
 
In Nederland worden stemmachines al jarenlang gebruikt bij verkiezingen. De meeste van de machines zijn geleverd door de Sdu (9202). Tweede is Nedap met 7584 apparaten. De 570 door Samson geleverde stemmachines zijn eind dit jaar afgeschreven. Een woordvoerster van BZ zegt dat de apparatuur uitvoerig getest is en veilig bevonden. De software is eigendom van de fabrikant en afgesloten omdat zij auteursrechtelijk beschermd is.

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het is hoog tijd dat stemmachines met geheime broncode uitgebannen worden. Het belang van eerlijke, controleerbare verkiezingen zou zwaarder moeten wegen dan het belang van een enkele fabrikant. Bovendien, waarom zou openbaarheid van de broncode iets afdoen aan de auteursrechtelijke bescherming?

Gelukkig stem ik in Amsterdam nog met een rood podloot en een eerlijk papieren stembiljet.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-04-09T13:40:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.