Multiprocessorserver stuwt energieverbruik

Datacenter

Datacenters en servers gebruiken, ondanks het energiebesparende ontwerp, steeds meer energie. Dat komt door de toevoeging van extra processoren en hardwarefunctionaliteiten, zoals meer geheugen.

Het energiegebruik van servers en datacenters in West-Europa is het afgelopen jaar gegroeid met dertien procent per jaar. Het groeiende energieverbruik kan niet alleen worden verklaard uit het aantal actieve servers in de regio. Ook het energieverbruik per server neemt toe, omdat er steeds meer processoren in één server zitten.

Giorgio Nebuloni, analist bij onderzoeksbureau IDC: "De energiebehoeften op serverniveau groeien omdat de rekenkracht van servers geneigd is te groeien met het aantal processoren. X86-servers met twee en vier processoren worden steeds populairder. Daarnaast gaat een groei in CPU-prestatie meestal gepaard met grotere geheugens en in sommige gevallen ook grotere harde schijven. Dat alles leidt samen tot een hogere energieconsumptie."

Onderzoeksbureau IDC keek naar het energieverbruik van datacenters en servers in West-Europa. In 2007 verbruikten de servers in deze regio 16,3 Tera Watt uur (16,3 miljard KWh) aan energie. Dat is de twee keer zoveel als de energie die nodig is om alle verkeerslichten en straatlantaarns in het Verenigd Koninkrijk van stroom te voorzien.

Multicore is niet de boosdoener

Multicoreprocessoren zijn niet de oorzaak van de gestegen energieconsumptie van servers. Processorfabrikanten slagen er namelijk al jaren in om de energieconsumptie per processor stabiel te houden, terwijl het aantal cores per processor toeneemt.

Het maximale energieverbruik per chip wordt uitgedrukt in Thermal Design Power (TDP). Intels serverspecialist Alan Priestley: "Het TDP van de ‘single core' Xeon 7040 was 130 Watt, en dat geldt ook voor de dualcore Xeon 7140, de quadcore Xeon 7350 en de sixcore Xeon 7450."

Hoge energierekeningen

Het hoge energieverbruik zorgt voor hoge rekeningen bij bedrijven. Het afgelopen jaar gaven bedrijven in West-Europa gezamenlijk 1,6 miljard euro uit aan elektriciteit voor servers. De energiekosten voor datacenters waren 4,4 miljard euro. IDC-analist Nathaniel Martinez verwacht dat in 2012 van iedere euro die wordt uitgegeven aan nieuwe servers, er tachtig cent moet om de bestaande infrastructuur van stroom te voorzien.

Volgens Nebuloni blijkt dat alle energiebesparende functionaliteiten die door fabrikanten aan de servers en datacenters worden toegevoegd niet genoeg zijn om de energiebehoefte in balans te houden.

Dit artikel is op 10 oktober 2008 aangepast,  omdat Giorgio Nebuloni in eerste instantie onjuist geciteerd werd. Volgens de IDC-analist liggen niet multicoreprocessoren ten grondslag aan de gestegen energieconsumptie, maar multiprocessorservers.
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-03T11:34:00.000Z Rian van Heur
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.