Bedrijven beperken ICT-kosten om recessie

Tweederde van de Nederlandse directeuren vindt de economische crisis een aanleiding om de bedrijfskosten omlaag te brengen. Dat zouden ze vooral doen door minder uit te geven aan ict en door het aantal managementlagen te verminderen.

Bedrijven gaan kosten besparen door hun ict-uitgaven te beperken. Dat blijkt uit onderzoek van KPMG. Om de economische recessie het hoofd te bieden, zouden bedrijven zich bovendien vaker richten op het efficiënter inkopen van goederen en het beter samenwerken met leveranciers.

Volgens de onderzoekers die Nederlandse ondernemingen vroegen naar de gevolgen van de kredietcrisis, is ruim negentig procent van de bedrijven actief bezig met het reduceren van kosten. Tweederde van de bedrijven noemt het slechte financiële klimaat als directe aanleiding voor de kostenvermindering.

Bloedserieus

Ondernemers zouden de kosten vooral proberen te verminderen door het aantal managementlagen en stafleden te verminderen. "Het is duidelijk dat Nederlandse bedrijven de naderende economische recessie bloedserieus nemen", constateert William Koot die zich bij KPMG Advisory bezighoudt met kostenreductieprogramma's bij bedrijven. "Sinds de kredietcrisis deze zomer oversloeg naar de reële economie is de wereld snel veranderd."

Volgens Koot reageren bedrijven nu sneller op de economische crisis dan in 2001. Hoewel dit negatief zou zijn voor het consumentenvertrouwen en de kans op een recessie op korte termijn vergroot, is het volgens Koot belangrijk voor de financiële gezondheid van het bedrijfsleven. "Ook geeft het lucht aan de gespannen arbeidsmarkt van de afgelopen jaren. We mogen tevreden zijn met de reactie van de Nederlandse ondernemingen tot nu toe", aldus Koot. Hij maakt daarbij wel een kanttekening: "Het is een uitdaging om geplande kostenreducties te versterken op het moment dat de crisis nog harder om zich heen grijpt."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Meer kostenbewustzijn in het algemeen is geen slechte ontwikkeling. 'IT asset management' heeft helaas onvoldoende aandacht gekregen. Inzicht in, analyse en plannen van IT assets kan enorme kostenbesparingen met zich meebrengen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij KPMG

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-11-04T14:50:00.000Z Heleen van Roon
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.