Bouw & ICT 2009: geen ketenintegratie corporaties

Dit artikel delen:

Corporaties hebben hun mond vol van ketenintegratie. In de praktijk komt het slechts mondjesmaat voor. Dat bleek uit een discussie tijdens de vakbeurs Bouw & ICT 2009.

Corporaties hebben hun mond vol van ketenintegratie, maar doen er weinig aan", stelde Olke Jan van der Meer, adviseur van HC&H Consultants, tijdens een discussiebijeenkomst op Bouw & ICT. "Probleem is dat hun partners, zoals kleine aannemers en zorginstellingen, vaak over verouderde ict beschikken. Corporaties zouden daarom hun partners ondersteuning moeten bieden."

Dat vond Maurits Cammeraat, consultant bij PriceWaterhouseCoopers, te ver gaan. "Dan gaan corporaties zich bemoeien met het beleid van een andere onderneming. Dat lijkt me niet verstandig, zeker niet bij bedrijfseconomisch complexe processen zoals aannemers die kennen." Han van Dinther, eigenaar van Van Dinther Bedrijfsautomatisering (documentmanagementsystemen) wees er fijntjes op dat corporaties doorgaans de aannemer met de allerlaagste prijs selecteren. Dan hoeft zo'n corporatie ook geen investeringen in ketenintegratie te verwachten, impliceerde hij hiermee.

Directiebeleid

Cammeraat erkent het probleem. Hij vindt dat ketenintegratie een onderwerp op directieniveau is. "De directie moet bepalen of het de condities schept waarbinnen ketenintegratie kan gedijen. Kijk naar Portaal: die corporatie heeft geïnvesteerd in glasvezel voor al zijn wooncomplexen. Daar kan een zorginstelling op aanhaken en digitale diensten gaan leveren. Dat vind ik een verstandige aanpak."

Harry Hofman, voorzitter Netwit, gelooft dat de inzet van webtechnologie ketenintegratie zou kunnen verbeteren. "Het ontvangen van een klacht, het regelen van een aannemer, het uitvoeren en verhelpen van de klacht, het afmelden en het factureren zou allemaal via internet kunnen verlopen. Daar moeten corporaties zich meer op richten." Uit eerder onderzoek van PWC bleek dat woningbouwverenigingen nog nauwelijks bezig zijn met transacties via internet.

De wereld draaIT door

Brancheorganisatie Netwit (Netwerk woningcorporaties en informatietechnologie) en adviesbureau HC&H Consultants organiseerden op de vakbeurs Bouw & ICT 2009 (10-12 februari in de Utrechtse Jaarbeurs) discussiebijeenkomsten onder de noemer 'De wereld draaIT door in corporatieland: innovatie in sturing'.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-13T11:46:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.