Baan vecht uitspraak aan in 'Defensie-zaak'

Baan vecht in een versnelde bodemprocedure het verloren kort geding tegen Defensie aan. Daarin wees de rechter de bezwaren tegen de gunning van een erp-order aan concurrent SAP af.


De Haagse voorzieningenrechter wees vorige maand de vordering van SSA-onderdeel Baan af. Het bedrijf vorderde een verbod op de opdracht van Defensie aan SAP om twaalfduizend licenties voor erp-programmatuur te leveren en het onderhoud daarop te plegen. Volgens Baan heeft Defensie met de toekenning van deze order aan SAP in strijd met het Europees aanbestedingsrecht gehandeld.


Volgens directeur SSA Benelux Ron van den Broek gaat Baan in beroep en maakt het de zaak een dezer dagen aanhangig omdat er "teveel aanknopingspunten in ons voordeel zijn". Deze punten kunnen in een bodemprocedure beter worden afgewogen dan in een kort geding, stelt Van den Broek. Hij noemt onder meer het omstreden kwaliteitsbonussysteem dat Defensie hanteerde bij de eindbeoordeling en dat vooraf niet bekend is gemaakt aan Baan. Zonder dit systeem zou, in plaats van SAP, de Barneveldse erp-firma de aanbesteding op prijs hebben gewonnen.


Verder wijst Van den Broek op de commerciële verwevenheid tussen regiepartner Capgemini/Logica CMG en SAP die de advocaat van Baan naar voren had gebracht en waarin de voorzieningenrechter meeging. Hij stelde in zijn vonnis vast dat de regiepartner, die advies uitbracht over de functionaliteit van beide pakketten, een schijn van verstrengeling op zich laat, vanwege de nauwe samenwerking tussen Capgemini en SAP. "Wij menen stellig dat dit in ons nadeel heeft gewerkt en dat is in strijd met de Europese aanbestedingsregels." Desalniettemin zag de rechter in deze twee punten geen aanleiding om de Defensie-order aan SAP te verbieden.

Volgens Van den Broek heeft het ministerie nog geen uitsluitsel gegeven of en hoe het doorgaat met het aanbestedingstraject. "Eerst wacht Defensie op het debat in de Tweede Kamer hierover, dat voor het zomerreces moet plaatsvinden." Bij het ministerie was niemand bereikbaar voor commentaar.
 
Zie ook: 'Baan verbiedt SAP-contract' (07/05/04) en 'Baan bezint zich op verdere stappen'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-06-10T09:51:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.