Kroes kritisch over IE-loze Windows 7

Het directoraat mededinging van Neelie Kroes reageert weinig enthousiast op de aankondiging van Microsoft om Windows 7 in Europa te leveren zonder Internet Explorer. De maatregel geldt zowel voor de retail- als de OEM-versie van Windows 7. De browserloze versie krijgt de naam Windows 7 E. Daarnaast komt er ook een versie zonder de mediaspeler, die Windows 7 N is gedoopt.

In een verklaring merkt de antitrustcommissie zuinigjes op: ‘Wat betreft retailverkopen, had de commissie aan Microsoft voorgesteld om consumenten een keuze van verschillende browsers te bieden. In plaats daarvan heeft Microsoft blijkbaar besloten om retailconsumenten een Windowsversie te leveren die in het geheel geen browser bevat. In plaats van meer keuze, lijkt Microsoft juist minder te willen bieden.'

Voor computermakers die daarom vragen biedt Microsoft een gratis IE8-pakket, waarmee de browser weer kan worden toegevoegd. Het directoraat is over dit voorstel gematigd positief: ‘Wat betreft de verkoop aan computermakers is Microsofts voorstel potentieel aantrekkelijker. Computermakers kunnen Internet Explorer kiezen, dat Microsoft gratis levert, een andere browser, of verschillende browsers.'

Expert Windows 7?

Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Wel grappig....biedt Microsoft een toch leuk alternatief is het weer niet goed....
Op het Internet is een legio aan keuze voor alternatieven browsers..dus what's the problem?

Misschien moeten dit soort duur betaalde gasten gewoon hun tijd eens beter gaan besteden.

En hoe kom je op het internet als je geen browser hebt ;)

Ik denk dat Microsoft hier de EC even goed te pakken heeft. Ik ben geen Microsoft-fan, maar ik vind wel dat de EC loopt te zeiken.

Ook ik ben geen fan van MS maar ik vind dat mevrouw Kroes met wat ict-kennis iets beters had kunnen verzinnen om MS te melken.
Maar ook de zet van MS vind ik niet echt slim. Een cdtje erbij met een handje browsers en dit bij de verkopers verplichten erbij te doen zou meer zoden aan de dijk zetten lijkt mij. Een PC uit leveren zonder browser is helemaal idioot hoe kan men dan uberhaupt aan een browser komen als er niet eentje minimaal is mee geleverd?

Lieve Nelie
Daar sta je dan met je grote mond
Je verdient te veel en weet te weinig
Goed gedaan, Microsoft
Vrijheid van bedrijfsvoering
Geen in menging van eu
Zit niemand op te wachten

Toch wel vreemd dat Safari wel mag in MAC OS X, daar hoor je Nelie niet over.

Ben ook geen grote MS fan.
Maar ik vind de zet van Microsoft niet slecht.
Nu kan M$ voor de IE en de mediaplayer nog eens extra een paar $ in europa gaan vragen.

Ik persoonlijk vind dat spelletje tussen al die ontwikkelaars compleet belachelijk.
Die mannen Mac,M$,IBM,... ze moesten nog eens allemaal weer in hun kelders of garage gaan kruipen.
En er eens allemaal aan tafel te gaan zitten of eens in de tuin gezamelijk te gaan grillen. En er een gemeenschaps project ervan te maken.

Mac,M$, Tux,... ze hebben allemaal hun voor en nadelen. Maar zonder 1 van de velen systemen kunnen we ook niet meer leven.

@ds indien dit zo is, goed punt.

Vond het standpunt dat MS andere browsers van andere merken erbij moest doen een beetje apart. MS kan toch nooit/ moeilijk die keuze maken. Welke browsers, welke niet?

Betreft het geen browser toevoegen. Tsja gewoon even via een cd-rom of via stickie/kaartje van iemand z'n pc (linux of mac bijvoorbeeld) downloaden en erop zetten.

Met linux heb je ook repositories. Waar regelmatig Firefox als redelijk standaard staat. Vind dat MS IE wel mee mag leveren als add-on, iets in die trend. Lijkt mij meer dan redelijk (gezien de overige verhoudingen).

Maar dan wel als volledig zelfstandig programma, wat je compleet(!) kunt verwijderen, mocht iemand dat willen.

Dus omdat Microsoft zo enorm goed is in wat zij doen moeten zij gestraft worden hierom? Als andere browsers niet voldoende marktaandeel hebben kun je niet verwachten dat Microsoft hun product schrapt. Dan moeten die browsers ook maar hun eigen OS maken en beter worden dan Microsoft. Ik snap de hele beslissing van de EU niet en het schaadt alleen de consument!

Ik installeer altijd FireFox maar ik zie echt geen reden om IE te schrappen omdat Microsoft dominant door kwaliteit is.

jhon @ 12-06-2009 16:00:
"En hoe kom je op het internet als je geen browser hebt ;)"

sudo apt-get install firefox

Ownee, dat werkt niet in Windows. :P

Zou wel handig zijn als je in Windows wat meer met commando's zou kunnen doen. Even op Windowstoets+R drukken en dan een simpel commando intypen, zoals:
install firefox
uninstall winamp
install updates && shutdown

Kijk, deze actie is nou een van de redenen waarom de "gewone" mensen zover van de EU afstaan. Waar bemoeien ze zich mee en wat brengt het? Ik denk dat er in Europa wel belangrijkere zaken spelen. Internet staat vol met diverse browsers. Wil je dus een alternatief dan zijn er zat. Ik denk dat de europeaan dit zelf wel kan bepalen zonder de hulp van onze Nelie.

Nu hoeft de EU alleen nog maar de versie met IE te verbieden. Dat zou een mooie aktie zijn.

En die browser die kan je vast wel ergens scoren op een stickie en dan installeren.

Dat M$ geen IE meelevert, wil niet zeggen dat je dan niet op het internet kan komen. Alleen wordt hiervoor dan geen "browser" meegeleverd. Maar het niet bezitten van een "browser" neemt tenslotte niet weg dat het M$ onderdeel Windows Update nog steeds aanwezig is voor het laden van de nodige updates, maar ook voor het laden van de nodige M$ toevoegingen, zoals, ja je raadt het al: een IE browser! Dus het nu weglaten van IE is alleen maar een slimme zet van M$ om aan de EC regelgeving van Kroes te voldoen, alleen heeft mevr. Kroes natuurlijk totaal niet stil gestaan bij het op deze wijze van aanbieden van IE en de eerste installatie van Windows en heeft M$ formeel voldaan aan de gestelde verplichting.

@Peter

En hoe loopt Windows Update tegenwoordig? Jawel, via een browser...

Neemt niet weg dat mevr. Kroes eens een keer op moet houden zich met dingen te bemoeien waar ze totaal geen verstand van heeft. Betekent meteen dat ze geen baan meer heeft, maar dat is jammer dan.

Hoe kan ik in godsnaam Firefox installeren als Windows niet met IE geleverd komt? :-)

@ds: Dat is zo, Mac OS X wordt met Safari geleverd, maar Apple heeft helemaal geen dominante positie (qua OS en ook qua besturingssysteem), dus daar maakt Kroes zich niet druk over.
Waar ze zich wel druk over maakt is Microsoft: Zij hebben een dominante positie en maken daar misbruik voor door IE (die zich helemaal niet aan de regels van het Web houdt (W3C). Dus ze leveren een browser die zich niet gedraagt zoals die zou moeten, maar toch door de grote meerderheid van de gebruikers gebruikt wordt. Dit heeft als gevolg dat vele websites aangepast zijn aan de fouten van IE en die dus niet of beperkt werken in andere browsers.
Als je het dan nog over Safari hebt, die haalt de ACID 3-test met een score van 100%, terwijl IE 8 maar 21% haalt.
Zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Acid3.

Daarom is Microsoft dus slecht bezig met het bijleveren van IE, ik zou het wel een goed idee vinden dat gebruikers bij de installatie tussen verschillende browser kunnen kiezen en gewoon hun favoriet installeren.

"Toch wel vreemd dat Safari wel mag in MAC OS X, daar hoor je Nelie niet over."

Dat is niet zo vreemd, Apple met OS X heeft maar een paar procent van de PC-markt in handen en dat geldt ook voor Safari. Zonder dominant te zijn en deze ontbrekende dominante positie te misbruiken, zal de EC niet snel problemen hebben met het meeleveren van producten. Voor dominante partijen gelden hele andere regels dan dat er voor de overige partijen geldt. Dit om er voor te zorgen dat er meer concurrentie ontstaat, met als doel dat de consument de winnende partij is.

Wel vreemd dat de gekozen oplossing van MS nu ook weer niet goed is. Meeleveren mag niet, niet meeleveren mag ook niet. Moet MS dan een lijst met een onbekend en onbeperkt aantal browsers mee gaan leveren? Lijkt mij ook een situatie die niet is gewenst, de consument ziet dan door de bomen het bos niet meer. Laat de pc-leveranciers en winkels een browser meeleveren of zelfs installeren, kan de consument bij hen gaan kiezen.

Via ftp installeren kan uiteraard ook, maar dat zal voor veel mensen niet te doen zijn.

Ik vind het een teken van zwakte dat Microsoft zijn browser niet meelevert. Weg met die eurohaaibaai van een Neeli Kroes. Apple levert ook een browser en Ubuntu ook. Ja, Microsoft dominant, so what. Het bedrijf heeft het gered zonder staatssteun, dan mogen ze ook zelf weten wat ze op de markt brengen. En bovendien ze maken goeie spullen. Als het baggerkwaliteit was, had ze die positie nooit kunnen bereiken. Toch?

Als Microsoft echt zijn Windows zonder IE op de markt brengt dan is dit het begin van het communisme.

Met behulp van de normale explorer (verkenner) is het ook heel wel mogelijk om op het internet te komen.
Ook als IE niet ge�nstalleerd is.
Enkel ontbreken dan een aantal faciliteiten die een echte browser w�l heeft (bv. geschiedenis/bladwijzers e.d.).

Zo onmogelijk is het dus niet om een OS zonder browser uit te leveren.

Volgens mij is Windows Update alleen mogelijk met IE. Zou MS dit ook aanpassen?

Wat een onzin dat updates voor Windows alleen via een browser te benaderen zijn. Tenslotte is via het Windows-beveiligingscentrum in te stellen of je Windows handmatig of automatisch wilt updaten en kun je ook instellen of je de updates zelf of automatisch wilt installeren. Zodoende kun je dus zonder IE in Windows dus best IE via een dergelijke ingang als download aangeboden krijgen, lijkt mij althans geen enkel probleem en dit zal dan ook de meest gangbare manier zijn waarop MS het probleem met niet kunnen meeleveren van IE gaat omzeilen.

Je koopt gewoon de Engelse versie en download de 'Dutch Language Pack, activeert die, en klaar is Kees.
What's the problem? Ik zie het niet hoor...
"Je moet denken in oplossingen, niet in problemen."

Beste mensen,
Wat hier gebeurt heeft helemaal niets met techniek maar wel alles met geld te maken.
Het probleem is niet dat je Internet Explorer erbij krijgt, je kunt meerdere gratis browsers van Internet downloaden. Die worden niet gehinderd als Internet Explorer er werkeloos naast staat. Het probleem is dat je voor Internet Explorer betaalt, ook als je het niet nodig hebt. Koppelverkoop heet dat. Hoeveel is die prijs ? Ja, dat houdt Microsoft mooi voor zich. Daarom houdt ene Neelie zich hier mee bezig, omdat concurrentie de prijs (voor ons dus) omlaag zou kunnen brengen.
Microsoft laat zich echter niet zomaar de kaas van het brood eten en het spelletje is wel duidelijk :
Ze leveren in Europa alleen de versie zonder browser en geven Internet Explorer er "gratis" bij. Dat gratis is onzinnig want het heeft Microsoft wel degelijk geld gekost. Wat doen de computerleveranciers met die browser ? Standaard erbij zetten natuurlijk want anders worden wij boos als we in de winkel staan. Je krijgt dus hetzelfde en wat betaal je ervoor ? Aha, dat weten we nog niet maar dat kunnen we wel raden. Microsoft gaat daar dezelfde prijs op zetten als ze er op gezet zouden hebben als het de versie met browser was. Dat kan niemand zien, er is geen versie met browser om mee te vergelijken en de losse browser is "gratis". Je betaalt dus nog steeds het inclusieve bedrag en Microsoft heeft zijn inkomsten veilig gesteld. Er gaat gewoon helemaal niets veranderen ! Het is gewoon een slimme technische truc van Microsoft waarmee ze het conflict omzeilen. Dat is voor hun goedkoper dan slepende rechtszaken met de EU.
Het aloude motto : Don't follow the leader, follow the money.

Helemaal met Erik eens. Ms is alleen op geld uit.

Vergeet niet.. IE is geen browser-applicatie maar een remote-management-interface met browser gui die heel diep ingebed zit, door het gehele in het windows operating system.

Ik ben heel benieuwd hoeveel IE technologie er werkelijk uit het microsoft os gehaald word? Is het dan nog wel mogelijk om een windows versie te installeren, draaien?

Tijd voor een binaire comparison executables, register entries en dll van alle beschikbare IE loze versies... Dat vertelt je meer dan alle microsoft marketing kreten als techneut :-)

"In bits we trust"

Hoe je Firefox kan laden zonder IE?

Simpel. Of via een gratis CD met allelei open source software waar geheid Firefox op staat (en vaak ook nog Thunderbird) of via een USB-stick via een andere PC waar je wel het internet mee op kan. Firefox downloaden en uitpakken op je eigen PC.

Volgens mij worden door de zet van Microsoft de leveranciers nu verantwoordelijk voor het standaard leveren van IE en NIET Microsoft.
Nu kan de EU de vraag bij de leveranciers leggen, waarom men IE (alleen)levert en geen alternatieven.
Ik heb het idee dat het daarom te doen is.

Arie

Het grootste probleem dat zich nu voordoet is het volgende;

Windows 7 moet je opnieuw installeren en al je applicaties, denk hierbij aan de verschillende softwareprogramma`s.
Voor een particuliere gebruiker is dit weer een hele klus.
Laat staan in het bedrijfsleven.
De overgang van Vista naar Windowa 7 zal in Europa zeer traag op gang komen )werkgelegenheid om zeep geholpen, etc.
Kroes had wat vaker om de tafel moeten zitten, met in haar achterhoofd de gedachte van de gebruiker.
Helaas, Kroes torpedeert de groeiende economie.

Jhon wrote:
'En hoe kom je op het internet als je geen browser hebt ;)'

cmd
ftp ftp.opera.com
get operasetup.msi

Iets dergelijks?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-06-12T14:30:00.000Z Jolein de Rooij


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.